AKO i Sant Pere de Ribes impulsen un clúster per digitalitzar la indústria del fred i reduir el malbaratament alimentari

Notícies d'empresa

Via Penedès Econòmic | 29-04-2022

La multinacional AKO, especialitzada en refrigeració, i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, s’han proposat situar el municipi com a referent de la indústria del fred. La companyia i el consistori s’han aliat per posar en marxa el Fred-Hub, un clúster empresarial amb què volen fomentar la digitalització del sector per reduir la contaminació i evitar el malbaratament alimentari.

De retruc, es vol donar un nou futur industrial a una comarca cada cop més avesada al turisme. El projecte, ideat per ubicar-lo al polígon Vilanoveta, estima que en tres anys generarà 10 MEUR de facturació al territori, provocarà la creació de deu empreses i uns 60 llocs de treball. Els impulsors busquen ara finançament per tirar-ho endavant.

La iniciativa d’AKO busca “revitalitzar” el Garraf a través d’un sector molt específic “que aglutina tota una cadena alimentària que representa el 40% del PIB estatal”, assenyala la consellera delegada de la multinacional, Neus Lloveras. Assegura que el futur de la indústria del fred passa per assolir una digitalització plena que contribueixi a descarbonitzar el sector, i també redueixi el volum d’aliments que s’acaben llençant perquè es fan malbé degut a una mala refrigeració.

“Hem de ser competitius, i això indubtablement passa per monitoritzar tots els processos de la cadena del fred”, sosté Lloveras. El projecte estima que, en tres anys, el hub pot contribuir a reduir un 65% les emissions de CO2. En el cas del malbaratament alimentari, el propòsit és rebaixar-lo un 90% a través de nous sistemes digitals que evitin les fuites de gas i millorin el control d’humitat de les cambres. A banda dels aliments, també es vol millorar la refrigeració vinculada a l’àmbit sanitari.

Lloveras lamenta que el Garraf “ha anat perdent el mix econòmic que tenia entre la indústria i el turisme”. “La comarca necessita reflotar la seva vessant industrial”, insisteix, i celebra que l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes s’avingui a tirar endavant el projecte. Les dues parts han creat una fundació per materialitzar-lo, i el consistori ha cedit uns terrenys per construir les oficines i laboratoris del Fred-Hub.

Aquesta setmana s’ha aprovat provisionalment la modificació urbanística per fer l’edifici, “ideat com un centre de coneixement”, ressalten els impulsors. El projecte preveu un equipament de 1000 m2 en dues plantes, situat a tocar de la seu d’AKO. L’espai inferior estarà bàsicament dedicat als laboratoris, mentre que el superior està projectat per acollir startups.

Els impulsors preveuen que el hub pot estar en funcionament l’any que ve. Confien aglutinar mig centenar de socis, entre empreses, institucions i universitats. En un període de tres anys, calculen que l’activitat del clúster serà de 10 MEUR, impulsarà la creació de deu noves empreses i hi haurà 60 llocs de treball nous. En aquest marc, es proposen que el 40% dels treballadors i investigadors siguin dones.

AKO i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes treballen ara en sumar nous aliats que financin la posada en marxa del Fred-Hub. Declinen detallar quina és la inversió necessària, però asseguren que “no és una xifra faraònica” i donen per fet que podran tirar-ho endavant en menys d’un any. Fins ara han trucat a la porta de diverses empreses, així com del Ministeri d’Indústria, el Departament d’Empresa i Treball, el Departament de Polítiques Digitals, la Diputació de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca i la UPC.

De fet, l’Ajuntament veu la Universitat Politècnica com un dels col·laboradors fonamentals. “Tenim nombrosos estudiants a la UPC a Vilanova que ara han de marxar perquè no troben encaix professional a la comarca”, lamenta l’alcaldessa Abigail Garrido, que confia que el clúster “evitaria la fuga de treballadors, fidelitzaria el seu talent i posicionaria Sant Pere de Ribes a nivell industrial”.

En un moment en que la reconversió de la indústria està fortament impactada per la reconversió del sector automobilístic, Garrido recorda el recent tancament de Mahle a la comarca i augura que el projecte del Fred-Hub pot situar el municipi de forma preferent “en el mapa del canvi de model”. “Necessitem una nova oferta industrial que ens faci atractius per a altres empreses i ens situï com a referents al conjunt de l’estat espanyol”, sosté l’alcaldessa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *