Les dones i el mercat de treball l’any 2020 a l’Alt Penedès i el Garraf

Notícies d'empresa

Coincidint amb la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el Servei d’Iniciatives Econòmiques (SIE) de la Mancomunitat Penedès-Garraf ha presentat un informe sobre la situació de les dones i el mercat laboral a l’any 2020 a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf.

Un factor consolidat en el mercat laboral d’ambdues comarques és que el pes de les dones en el conjunt de persones aturades segons edat mostra que el nombre de dones aturades augmenta amb l’edat.

Els serveis acumulen el gruix de dones aturades. Les activitats de les llars, atenció sanitària i serveis socials, o l’educació, concentren una major feminització de l’atur i superen el 70% del total del seu atur registrat.

El nivell formatiu també́ influeix, sent les dones amb menor nivell formatiu les que registren una major taxa de desocupació́. El nombre de dones aturades amb nivell formatiu universitari també és superior al nombre d’homes.

Alt Penedès

Al 2020 es va registrar a l’Alt Penedès un augment de l’atur i que va implicar un creixement entre les dones del 13,7%. La taxa d’atur femenina l’any passat va ser del 15,4%, incrementant-se en 2,7 punts. També s’eixamplava la distància amb la taxa masculina, situant-se gairebé 4,7 punts per sobre.

Les activitats administratives i auxiliars (21,9%), comerç̧ a l’engròs i al detall (15,40%), indústries manufactureres (11,64%) i l’hostaleria (11,21%) són les activitats que registren un major nombre de dones aturades a la comarca.

Pràcticament en tots els municipis de la comarca el pes de les dones en el número total d’aturats supera el 50%.

Pel que fa a la contractació, el 59,8% dels contractes signats a temps parcial s’han fet a dones mentre que el 68,8% dels contractes de jornada a temps complet els han signat homes.

En 3 dels 27 municipis de l’Alt Penedès els contractes registrats per dones es situen per sobre del nombre de contractes registrats per homes ( La Granada, Olesa de Bonesvalls i Vilafranca del Penedès). El Pla del Penedès, Font-Rubí, Vilobí del Penedès i Castellet i la Gornal són els municipis amb menor percentatge de contractes registrats per dones de la comarca (per sota del 20% del total).

Garraf

Pel que fa a la comarca del Garraf, la taxa d’atur femenina se situava l’any 2020 una mica per sobre, situant-se en un 18,15%, gairebé quatre punts (3,93%) per sobre de la masculina. El creixement de l’atur entre les dones va ser l’any passat del 23,77%, fins a assenyalar que un 55% de les persones aturades al Garraf, són dones.

També és al sector serveis on hi ha més dones aturades. Les activitats administratives i auxiliars (21,4%), comerç̧ a l’engròs i al detall (17,7%) i indústries manufactureres (9,5%) són les activitats que registren un major nombre de dones aturades a la comarca.

En tots els municipis del Garraf el pes de les dones va situar-se al 2020 per sobre del 50% en el número total de persones aturades.

En relació a l’evolució de la contractació, les dones encapçalen la contractació a temps parcial. El 58,4% dels contractes signats a temps parcial s’han fet a dones mentre que el 58,4% dels contractes de jornada a temps complet els han signat homes. En 3 dels 6 municipis del Garraf els contractes registrats per dones es situen per sobre del nombre de contractes registrats per homes ( Cubelles, Sant Pere de Ribes i Sitges). Canyelles, Olivella i Vilanova i la Geltrú són els municipis amb menor percentatge de contractes registrats per dones de la comarca (per sota del 50% del total).

Podeu consultar l’informe complet al web de la Mancomunitat Penedès-Garraf

11.03.2021