Dracma explica com detectar si tens el mòbil hackejat

Notícies d'empresa

Les notícies sobre el fort increment de ciberatacs aquest febrer passat han sigut constants. Les criptomonedes estan sent el mitjà de pagament dels rescats que demanen els ciberdelinqüents, però també estan sent molt atractives per a alguns que aposten per elles per la curiositat de les monedes digitals. Això ha portat que els ciberdelinqüents aprofitin l’ocasió per estafar les seves víctimes, usuaris d’Android, amb un codi maliciós que mina criptomonedes, nomenat Loapi.

Però no només fa això, pot arribar a destruir físicament el mòbil on s’ha introduït, en dos dies a causa de l’alta temperatura que posa la bateria.

Tots pensem que un bon antivirus és suficient per interrompre l’accés d’un malware en qualsevol dispositiu, però això està demostrat que no és així.

No infectar-se és tan senzill com seguir sentit comú. No instal·lis res que no sàpigues què és ni li donis permisos estranys a les apps que no coneguis. Sempre sentit comú. Davant de tanta incertesa un article de Christian Collado a Andro4All ens dóna algunes pautes que pot ajudar a detectar quan poden estar piratejant el teu mòbil.

T’ha passat alguna vegada que el teu dispositiu mòbil:

 1. Està massa calent?
 2. Funciona pitjor i la bateria s’esgota abans del que és habitual?
 3. Reps missatges de serveis que no coneixes?
 4. Apareixen anuncis i pop-ups on no hauria d’aparèixer?
 5. Tens apps instal·lades sense saber-ho?

Si contestes alguna d’aquestes preguntes afirmativament, és molt probable que tinguis el mòbil piratejat.

 1. Si el teu smartphone no sol escalfar-se i ha començat a fer-ho de sobte o després d’haver instal·lat una app d’orígens sospitosos, és possible que hagis estat hacker. Desinstal·la aquesta app com més aviat millor.
 2. Un sobreescalfament i ús excessiu dels recursos del terminal reduirà el rendiment i gastarà més bateria.
 1. Si estàs rebent missatges de serveis desconeguts i no subscrits, no només tens codi maliciós, sinó que et vindrà una elevada factura a final de mes.

Si aquests tres punts es compleixen, és evident que alguna cosa no va bé i que la teva seguretat es pot haver vist compromesa.

També és possible que siguis tu qui enviïs missatges als teus contactes sense saber-ho. Si algun amic t’avisa que li has enviat alguna cosa estranya o has publicat actualitzacions a les teves xarxes socials sense saber-ho, és senyal que tens una app delictiva o estàs infectat.

 1. Si reps notificacions amb publicitat o apareixen anuncis quan desbloqueges el telèfon, no ho dubtis, tens un adware instal·lat i s’està aprofitant de tu.

Què has de fer? desinstal·lar l’aplicació en què està allotjat, que solen ser apps per a adults, aplicacions de llanterna, utilitats i, és clar, optimitzadors de memòria RAM.

 1. Revisa les apps que tens al teu escriptori. Si detectes alguna que desconeixes i no has instal·lat voluntàriament, probablement estigui fent de les seves.

Aquests cinc punts són tan sols indicadors que han de fer pensar. Però sobretot cal tenir sempre sentit comú. En cas que et passi algun d’aquests punts i desconeguis la causa, pots fer unes simples proves i descobriràs si, efectivament, el dispositiu ha estat hacker.

Hi ha 3 codis formats per combinacions de números i signes amb què es pot saber si el teu mòbil està hacker i actuar en conseqüència.

Primer codi ##002#

Per desactivar de forma instantània les redireccions del telèfon mòbil.

Segon codi *#62#

Si alguna vegada els nostres amics o familiars ens comenten que el nostre número està fora de servei o simplement no respon, podem comprovar-ho amb aquest codi. En marcar-ho ens dirà on està redirigint les nostres trucades. Si no és a un número de la nostra empresa o propietat ens hem de posar en contacte amb la nostra companyia telefònica immediatament.

Tercer codi *#21#

Aquest ens diu igual que l’anterior a quin número redirigeix les nostres trucades, però afegeix una informació important, que està en una petita pantalla on s’indica mitjançant text si està sent desviat algun servei.

Quart codi *#06#

Aquest codi pot ajudar-te a localitzar el teu mòbil en cas de pèrdua o robatori ja que et permet saber el número IMEI del dispositiu.

Finalment, si comproves que el teu mòbil ha estat hackejat, com ho pots solucionar?

 • Identifica i elimina l’app que causa els problemes
 • Actualitza el programari del teu telèfon
 • Si res no funciona restableix el teu mòbil als valors de fàbrica

Recorda que totes les precaucions són poques, has de tenir mentalitat de ciberseguretat i confiar en experts que sàpiguen assessorar-te per implementar-la.
 
Si vols tenir la tranquil·litat de que algú t’ajudarà a pagar la reparació del dany que pateixis i et defensi davant de tercers per la responsabilitat que et puguin exigir, Dracma està a la teva disposició per escollir la ciberassegurança adequada a la teva situació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.