14 de novembre, Castell de Penyafort, Santa Margarida i els Monjos .- La Federació Empresarial del Gran Penedès, per encàrrec del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i amb la col·laboració de Santa Margarida i els Monjos, dins el programa “Treball, Talent i Tecnologia” de la Diputació de Barcelona, va organitzar una jornada per posar en relleu les tecnologies disruptives del sector agroalimentari.
El programa, està plantejat arran de la diagnosi de la cadena de valor de l’alimentació i les begudes, en què es van identificar el reptes de transformació digital de la cadena de valor alimentària de la comarca de l’Alt Penedès, així com determinar els perfils professionals per superar-los i dissenyar plans de formació amb aquestes competències digitals.
Sra. Cristina de la Cruz, consellera comarcal d’Empresa i Ocupació i Productes de la Terra del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va ser l’encarregada d’obrir l’acte i guiar el debat. La inauguració va anar a càrrec de Sra. Eva Menor, presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona.
La primera taula debat, va mostrar com empreses del territori estan sent capdavanteres en el seu sector i estan atraient talent en el territori. Així el representant de Silvalac, Sr.Albert Alcàcer, una empresa familiar amb 63 anys d’història que actualment formen part d’un grup líder en la transformació de films plàstics ens explica “estem treballant sempre per promoure la circularitat dels recursos per créixer de manera sostenible en el temps, el gran repte és la sostenibilitat” des d’on va fer un gràfic de la quantitat de residus que es generen amb el plàstic a Espanya, i va explicar la varietat de materials que avui en dia s’estan treballant, però sempre tenint clar que “el cicle de vida dels productes, és l’element clau per analitzar la viabilitat de diferents processos”.
El segon ponent de la taula, va ser Sr. Pere Romeu de Carns Romeu, també empresa familiar de Gelida. En la seva exposició va mostrar com els hàbits de consum de carn van canviant, i on el consumidor menja menys carn, però està més preocupat per l’origen d’aquesta, com ho està pels productes que consumeix, també en l’actualitat el consumidor està molt pendent de l’origen de fruites i verdures. Ens va explicar “Estem introduint certificats de benestar animal perquè ja el canal horeca està preocupat per l’origen i la qualitat del producte que ofereix”.
El Sr. Miguel Àngel Gonzalez va presentar el projecte que des de AKO s’està desenvolupant amb el FredHub en col·laboració publicoprivada amb la intenció de ser més efectius i atraure el talent a la zona en quant tecnologia disruptiva a la cadena del fred. Una vegada més, va quedar clara la importància de la dada en el comportament que fa l’usuari del producte per atendre solucions més sostenibles.
L’última ponent de la taula, va ser la Sra. Marta Vidal, CEO de Vallformosa, que igualment va posar èmfasi en la dada, no només amb l’exemple d’accions comercials, sinó com mitjançant drons i satèl·lits poden oferir informació als encarregats de la vinya per prendre millors decisions i tenir millor collita.
El cicle de ponències va quedar inaugurat amb el Sr. Joan Simó, coordinador de l’Àmbit Agroalimentari de la UPC, que va fer una declaració oberta sobre els salaris que estan rebent els professionals del camp, “sense sous dignes és molt difícil atraure el talent cap al camp, que alhora és imprescindible davant l’emergència climàtica”. També va conduir diferents gràfics on mostrava que la robotització i la edició genètica, implicava un menor espai agrícola. També va posar en relleu reduir el malbaratament alimentari i la importància de l’economia circular per reduir la petjada ambiental i climàtica.
El Sr. Xavier Cabanach, cofundador de l’empresa QUABU va fer servir alguns exemples de com la digitalització dels processos a les empreses i la dada ens ofereixen avui una excel·lent informació per detectar no només l’origen dels productes, també qui ha intervingut en els processos i com tot plegat ofereix l’optimització i la detecció d’anomalies.
El Sr. Jesús Fluriach, vicepresident del Gremi de Transports i Logística de Catalunya, va explicar com el sector logístic concretament en el sector agroalimentari, està evolucionant per automatitzar tot l’emmagatzematge, amb exemples del que està fent el sector químic pioner en la seguretat. També va evidenciar les exigències del consumidor que segons Fluriach “necessita saber on es troba el seu producte en tot moment, i com encara la cadena de subministrament està treballant de forma analògica per atendre la immediatesa en el transport”.
En temes de packaging vam poder comptar amb l’estudi del Clúster del Packaging de la mà del seu gerent, el Sr. Àlex Brossa, que ens va il·lustrar com s’està treballant amb les macrotendències que són “Sostenibilitat en l’ús de nous materials i mides ajustades al producte que protegeixen, experiències del consumidor, la nova realitat que ha esdevingut amb la pandèmia i la digitalització que està transformant els models de negoci i amb ells els embolcalls dels productes”. En el sector alimentari Brossa va afegir que segons l’estudi “1/3 del menjar produït al món es malbarata, el repte de la indústria és augmentar la vida útil del producte”.
La cloenda institucional, va posar en relleu que cada vegada és més important l’especialització de les carreres i graus professionals per treballar en la millora del sector agroalimentari, i com les institucions han d’atendre aquesta demanda i generar aquestes formacions.
Per la seva banda, la Sra. Neus Lloveras, presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès, es va sentir satisfeta del talent empresarial de la zona i de com totes les empreses estan agafant el repte de fer millor les coses, augurant un bon creixement productiu al Penedès, va afegir “una empresa de futur ha de ser sostenible i treballar per la sostenibilitat del seu producte o deixarà d’existir”.
El tancament de la jornada va estar en mans de l’alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, l’Il·lma. Sra. Immaculada Ferret, que va agrair la celebració de les jornades en un lloc tan emblemàtic com el Castell de Penyafort i va fer valdre el projecte programa “Treball, Talent i Tecnologia” de la Diputació de Barcelona, per reunir empreses que acabin fent sinergies i col·laboracions per fer les coses millor.