La FEGP lidera la nova sessió de treball que s’emmarca en el IV Congrés de Pimes de Catalunya de Fepime
Els empresaris del Gran Penedès marquen com a meta per a la superació de la crisi econòmica derivada de la pandèmia, l’adaptació total de les pimes al nou món post-covid. Durant la segona trobada del IV Congrés de Pimes de Catalunya de Fepime, s’han analitzat quins són els reptes que afronta la pime en aquest territori per avançar en aquest horitzó, i principalment s’han destacat la falta d’adequació de l’oferta formativa amb la demanda d’ocupació , la manca d’ajudes directes, la bretxa de gènere, i el desenvolupament d’una indústria amb major valor afegit.
L’acceleració en l’ús de les eines digitals per donar continuïtat a l’activitat empresarial, ha estat un element molt favorable que ha fet guanyar temps en la cursa per a la seva digitalització. Però encara hi ha un desajust elevat entre l’oferta formativa, i la demanda real de les empreses. Cal més formació especialitzada en la gestió de les eines digitals i de comunicació, i millorar la connexió del territori a través del transport públic o les carreteres, ja que aquestes deficiències afecten dificulten l’accés a la mà d’obra qualificada. D’altra banda, és important ajudar les petites empreses dedicades a la comercialització de productes a superar el gap de la distribució per poder competir amb les empreses més grans.
S’ha recordat el paper essencial de les petites i mitjanes empreses en l’ocupació i l’economia del Gran Pendés, aportant llocs de treball al 70% de la població i representant al 99,9% del teixit empresarial del territori. Després d’haver estat quatre mesos tancats o operant sota mesures molt restrictives, hi ha un fort endeutament empresarial que s’ha d’atendre i les exigències no poden ser les mateixes que abans de la pandèmia. “Les empreses necessiten ajudes directes, no préstecs” han manifestat els empresaris. Però, per contra, persisteix una elevada pressió fiscal, manquen projectes que facilitin l’impus de les empreses, i la implementació d’ajudes directes d’una magnitud, en termes de PIB, com la que s’ha donat en la majoria dels països europeus.
En les tres comarques representades per la FEGP (Garraf, Baix Penedès i Alt Penedès), s’han presentat més de 2.000 ERTO que afecten a més de 22 mil persones. Sense una compensació legítima, encara que sigui parcial, però equivalent a la que es fa en altres països de la Unió Europea, aquestes empreses, en període de congelació a causa de la Covid-19, estan en risc de fallida a partir del 30 de maig, quan l’acord dels ERTO finalitzi.
En relació als fons de recuperació europeus, s’ha ressaltat la falta d’un interlocutor directe clar per a les pimes, de manera que asseguri la recepció d’aquestes ajudes pels més petits.
Quant a la indústria, s’ha defensat la reconversió del model industrial cap a un model amb major valor afegit, i sol·licitat mesures que ho possibilitin, ja que sinó és molt fàcil que les empreses marxin a altres llocs on els costos són menors.
És important continuar treballant per garantir la igualtat de les dones i els homes al món empresarial i laboral, donat que la pandèmica ha empitjorat la bretxa de gènere ja existent. Potenciar la promoció de la dona empresària i la igualtat de les dones a les empreses. A tota la comarca, només a sis municipis la contractació de la dona ha estat superior a les dels homes. La taxa d’atur de les dones és entre un 5% i un 6% més alta que la dels homes. Les dones pateixen majors dificultats per conciliar la vida familiar i la professional, reben una compensació salarial és més baixa, i tenen més contractacions temporals i amb jornades parcials.
Finalment, s’ha reclamat una comunicació directa entre els empresaris i les administracions. “Hauria de ser possible que els responsables polítics vagin als territoris per conèixer la situació de les pimes”, han assenyalat els principals representants empresarials del territori.
Les pimes, clau de la recuperació
El IV Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya 2021 finalitzarà el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya. El congrés consta al voltant de 20 trobades amb 24 organitzacions territorials i sectorials de Catalunya.
La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’establir un diàleg per abordar les preocupacions de les pimes en aquest context excepcional, així com, debatre sobre possibles accions que puguin facilitar una recuperació empresarial resilient, digital i sostenible. De fet, el lema de les trobades és “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana” i el propòsit és conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia.
Sense dubtes, la Covid-19 no només ha saturat el sistema sanitari català, sinó que també ha condicionat l’activitat empresarial, derivant en una crisi econòmica que es continua allargant en el temps a causa de les mesures restrictives que els governs han anant aplicant amb l’objectiu d’evitar la propagació de la malaltia.
Les trobades a les diferents organitzacions estan programades com a sessions de treball per recollir les principals dificultats i reptes de les pimes en els diferents àmbits com pot ser, infraestructures, finançament, fiscalitat, innovació, internacionalització, relacions laborals, consum energètic, tràmits administratius, formació o competència deslleial, sempre des de la perspectiva de la pime.
Les conclusions de les sessions permetran redactar un document que reculli les principals inquietuds de cada sector i territori per millorar l’activitat empresarial.