La FEGP i el Clúster Bioenergia Catalunya s’uneixen per promoure l’ús de la bioenergia

Comunicats de premsa Indústria Sectorials

Vilanova i la Geltrú, 8 de febrer de 2022 – Ha tingut lloc via telemàtica el monogràfic sobre bioenergia amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat del nostre territori i la competitivitat del teixit empresarial i de fer-ho mitjançant la utilització de l’energia de la biomassa. El rol de conductor de l’acte l’ha adoptat Marc Cortina, el Clúster Manager de l’entitat que ens ha parlat alt i clar sobre els beneficis que comporta la utilització d’aquesta energia: “Abandonant els combustibles fòssils, generarem un benestar al territori” assegura l’activista. A més, ha remarcat en més d’una ocasió l’estalvi pel que fa a les despeses energètiques que això comportaria en les empreses. En alguns casos, la xifra és equivalent a un 50% menys de costos, i que defineix com a “una oportunitat única”.

Tot seguit ha estat el torn de Rosa Jorba, la directora de la Federació Empresarial del Gran Penedès, que s’ha sumat a la proposta d’en Marc encoratjant a les empreses del teixit empresarial del Gran Penedès a fer un pas endavant cap a una energia més neta i més beneficiosa per a tots.

El primer dels ponents que hem tingut l’oportunitat d’escoltar ha estat Isidre Alférez, soci fundador d’IMARTEC Energia. Un clar exemple d’èxit pel que fa a la producció energia sostenible. A banda d’incidir en el funcionament i els equipaments de l’empresa, l’Isidre ens ha familiaritzat amb alguns dels seus col·laboradors com ara l’empresa Liven (situada a Berga) i productora de “snacks” per tot el món o Henkel Ibèrica, empresa especialitzada en productes químics comercials que entre d’altres es caracteritza per tenir un 44% menys d’emissions de CO₂, els quals poden presumir d’uns objectius de desenvolupament sostenible. Un dels processos que els caracteritza és el procés de descarbonització. Tal com a punta l’Alférez: “La biomassa ens aporta un alt estalvi quant a costos, però sobretot és útil per descarbonitzar”.

A continuació li han cedit el torn de paraula a Màrius Aguirre (director tècnic de vendes a EnviTec Biogas AG) que ens ha explicat com podem donar sortida al residu perquè esdevingui un productor d’energia mitjançant els substrats orgànics com a font d’abastiment. “La biomassa ens permet produir un combustible net i negatiu en CO₂, permet substituir el gas natural per un gas lliure d’emissions d’una manera competitiva” ha afirmat en Màrius. Una empresa que tal com detalla Aguirre col·labora amb conjuntament amb empreses alemanyes aportant els seus serveis d’assessoria i consultoria.

Per últim ha estat el moment d’escoltar el darrer ponent, Aranu González, procedent d’Aiguasol, una empresa de consultoria, enginyeria, I+D en energia y aire, que promou solucions innovadores des de 1999. Segons ha detallat l’Arnau, Aiguasol es dedica a promoure projectes d’innovació i recerca mitjançant programes de finançament europeus així com al desenvolupament de solucions energètiques i al tractament i digitalització de dades. Alguns exemples de projectes que hem pogut conèixer formen part de l’àmbit de la planificació i la innovació com ara la instal·lació d’una caldera a la ciutat d’Olot, on la xarxa de calor incorporava l’ús de biomassa, la xarxa de calor de District Heating (situat a Molins de Rei), DH Consorci de residus del Bages (un projecte de Biogàs) o Casa Ametller Agroparc (Finca Abelló), on s’ha realitzat una quantificació dels fluxos energètics a escala de recurs cap a un digestor de residus per produir biogàs. En última instància, González ens ha parlat sobre la creació d’un Market Place d’eines per fomentar el canvi de les indústries cap a l’ús de la biomassa i la creació de noves oportunitats de negoci.

Una jornada realment profitosa pel que fa a la sostenibilitat de les empreses i del nostre territori. Des de la Federació Empresarial del Gran Penedès us animem a analitzar el gran ventall d’oportunitats que genera la utilització de biomassa com a font d’energia que com ja hem vist pot comportar grans beneficis tan econòmics com sostenibles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *