Les comarques del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès mantenen un creixement sostingut malgrat els reptes globals

Comunicats de premsa FEGPComunicació

L’Informe de Conjuntura Econòmica n.55 destaca la capacitat de resistència i creixement moderat de les economies del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès.

28 de setembre de 2024 – La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ha presentat el seu 55è Informe de Conjuntura Econòmica corresponent al primer semestre de 2024, en el qual es destaca la capacitat de resistència i creixement moderat de les economies del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès, malgrat l’impacte global d’una inflació persistent, l’encariment del crèdit i les tensions geopolítiques. L’informe posa en relleu les principals activitats econòmiques que han contribuït a l’expansió de l’ocupació i la producció, així com aquelles que han suposat una frenada en el dinamisme econòmic d’aquestes comarques.

Un context global difícil però amb oportunitats locals

En l’àmbit internacional, la inflació i les tensions comercials han estat els principals reptes durant el primer semestre de 2024. El conflicte a Ucraïna, les tensions energètiques i les interrupcions en les cadenes de subministrament han augmentat els costos de producció i logística, impactant les economies avançades. Tot i això, la zona del Gran Penedès ha sabut mantenir un creixement moderat gràcies a sectors clau com el turisme, la indústria i la construcció.

Creixement sostingut en les tres comarques malgrat els desafiaments globals

Malgrat els desafiaments globals, les comarques del Baix Penedès, Garraf i Alt Penedès han mantingut un creixement interanual en l’ocupació durant el primer semestre de 2024, amb el Baix Penedès liderant el creixement amb un increment del 2,9%. Aquest creixement ha estat impulsat pel dinamisme del sector serveis, especialment en l’hostaleria i el comerç, que han superat els nivells prepandèmics. No obstant això, la construcció ha experimentat una desacceleració, moderant el creixement total de la comarca.
El Garraf ha registrat un increment del 2,4%, impulsat pel sector industrial, on la maquinària i equipament elèctric ha registrat un creixement del 28,4%. Els serveis empresarials han augmentat un 4,7%, però sectors com la fabricació de materials de transport han llastat el creixement, amb una caiguda del -23,5%.
L’Alt Penedès, amb un creixement de l’1,7%, ha vist els serveis empresarials i immobiliaris liderar el creixement, contribuint 1,6 punts a l’augment de l’ocupació. No obstant això, la indústria ha patit una contracció del -0,6%, afectant el creixement general de la comarca.

El Garraf impulsa l’ocupació amb la indústria, la construcció i els serveis al capdavant

El Garraf ha experimentat un increment interanual del 2,4% en els llocs de treball durant el primer semestre de 2024, mantenint un creixement sostingut de l’ocupació. Tot i que aquesta taxa és més moderada que el 3,1% registrat el 2023, el mercat laboral comarcal es manté en una trajectòria positiva. Al tancament del segon trimestre, s’han registrat 39.380 llocs de treball, un augment significatiu, tot i que encara per sota dels nivells previs a la crisi de 2007, quan es van assolir els 41.105 llocs.
Els sectors de la indústria, la construcció i els serveis empresarials han estat els principals impulsors d’aquest creixement. Destaca el sector industrial, que ha aportat 0,8 punts al creixement global, amb subsectors com la fabricació de maquinària elèctrica i electrònica que han mostrat una forta dinàmica positiva. Alhora, sectors com la construcció i l’hoteleria han contribuït amb 0,4 punts cadascun.
El nombre de centres de cotització també ha augmentat un 4,3% durant el primer semestre de 2024, arribant a 4.145 centres actius, consolidant la recuperació del teixit empresarial de la comarca.
El treball assalariat ha crescut un 2,4% en comparació amb l’any anterior, amb 27.685 afiliats al règim general. Pel que fa al treball autònom, aquest ha augmentat un 2,2%, amb 11.695 afiliacions al segon trimestre de 2024. Aquestes xifres reflecteixen una estabilització del mercat laboral, amb un creixement sostingut tant en el règim assalariat com en el treball autònom.
El Garraf ha registrat una reducció de l’atur del 2,7% al final del primer semestre de 2024, amb 7.331 persones aturades. La taxa d’atur s’ha situat en el 9,4%, la més baixa des de 2007, indicant una estabilització en la recuperació del mercat laboral. Sectors com la indústria (-16,6%) i l’hoteleria (-6,7%) han liderat la reducció de l’atur, mentre que el comerç ha experimentat un lleuger augment d’aturats (+4,4%).

L’Alt Penedès continua assolint màxims històrics en ocupació, impulsat pels serveis

L’Alt Penedès ha registrat un nou màxim històric d’ocupació durant el primer semestre de 2024, amb 43.990 llocs de treball, un increment interanual del 1,7%. Aquest creixement, encara que més moderat que el 3,0% registrat el 2023, reflecteix l’estabilització després d’anys de creixement sostingut.
El sector serveis ha estat el principal motor de creixement, amb un augment del 2,6% en llocs de treball, impulsat pels serveis empresarials, immobiliaris i el comerç. Sectors com la sanitat i els serveis socials també han contribuït positivament, mentre que la indústria ha patit una lleugera contracció.
Els centres de cotització han crescut un 1,6% durant el semestre, consolidant la recuperació del teixit empresarial després d’una lleugera caiguda el 2023. El treball assalariat ha assolit un nou màxim amb 36.240 llocs de treball, mentre que el treball autònom ha crescut un 0,8%, apropant-se als nivells de 2008.
L’atur ha disminuït un 2,4%, amb una taxa del 8,4% al segon trimestre de 2024, mentre la contractació indefinida ha guanyat pes, representant el 39,5% del total de contractes. També s’ha registrat una millora en la seguretat laboral, amb una reducció del 21,4% en els accidents laborals.

El Baix Penedès assoleix un nou màxim històric en l’ocupació, impulsat pel sector serveis

El Baix Penedès ha registrat un nou rècord d’ocupació durant el primer semestre de 2024, amb 29.855 llocs de treball, un increment interanual del 2,9%. Tot i que el creixement ha estat inferior al 4,1% de 2023, la comarca continua mostrant una recuperació sostinguda.
El sector serveis ha estat clau en aquest creixement, augmentant un 2,8% en ocupació durant el segon trimestre. Els subsectors d’immobiliàries, serveis empresarials i educació han estat especialment dinàmics, mentre que sectors com la construcció i l’alimentació han mostrat lleus descensos.
El teixit empresarial també ha continuat creixent, amb un augment del 3,6% en els centres de cotització. A més, el treball assalariat ha assolit un nou màxim amb un creixement del 2,6%, mentre el treball autònom ha augmentat un 2,0%.

L’atur al Baix Penedès ha disminuït un 1,1%, situant-se en el 12,2%, amb sectors com l’hoteleria i la construcció liderant aquesta reducció.

Reptes i oportunitats per a la segona meitat de 2024

El segon semestre de 2024 es presenta amb reptes importants per a les tres comarques, especialment pel que fa a la inflació persistent, que continua afectant sectors clau com l’agricultura i els serveis. L’encariment del crèdit i la moderació de la demanda externa també podrien limitar el creixement en alguns sectors.

No obstant això, les oportunitats de creixement també són significatives. La recuperació del turisme, juntament amb les noves inversions en tecnologia i la millora de les cadenes de subministrament, ofereixen perspectives positives per a la segona meitat de l’any. A més, els fons europeus Next Generation EU continuaran jugant un paper fonamental en la millora de la competitivitat i la productivitat de les empreses locals.

Conclusió

L’informe de conjuntura econòmica del primer semestre de 2024 mostra com les comarques del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès han estat capaces de mantenir un creixement sostingut malgrat les dificultats globals. Sectors com el turisme, la construcció i els serveis empresarials han estat claus en aquesta trajectòria positiva, mentre que la indústria manté la seva importància estratègica, tot i els desafiaments que afronten alguns subsectors.

Sobre la FEGP

La Federació Empresarial del Gran Penedès és una entitat que agrupa empreses dels sectors més representatius de les comarques del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès. La seva missió és impulsar la competitivitat del teixit empresarial i contribuir al desenvolupament econòmic de la regió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *