El president de la Comissió d’Economia de Foment del Treball ho ha explicat en l’esmorzar-col·loqui organitzat per la FEGP
Pich adverteix que sense resoldre el finançament autonòmic no es poden afrontar temes estratègics com l’Agenda mediambiental
El president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de Foment del Treball, Valentí Pich, creu que la hiperregulació i la política fiscal que l’administració aplica a Catalunya està acabant amb el dinamisme del sector econòmic i empresarial. “Anem creixent de forma moderada des dels últims cinc anys, però no ho fem amb la mateixa força que ho havíem fet en el passat”, adverteix Pich, que considera que aquesta és la principal explicació de les diferències entre Catalunya i la comunitat de Madrid.
Valentí Pich ho ha explicat en el primer esmorzar-col·loqui de l’any organitzat per la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) al restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú. Pich creu que és important que Catalunya es desfaci de “la imatge de comunitat amb una alta càrrega impositiva que s’ha posat de moda”, ja que això no ajuda al creixement. Segons ell, és prioritari resoldre els problemes del finançament autonòmic per poder afrontar temes estratègics com l’Agenda Mediambiental.
Segons ell, el “populisme” ha situat l’economia en un estadi on és impossible fer prediccions ni a curt termini, ja que “no es poden preveure mai les variables d’aplicació de determinades mesures perquè s’ha trencat amb les dinàmiques d’adaptació social que tenien les empreses”. Pich creu que Catalunya té una societat altament capacitada per adaptar-se als canvis, però en aquest moment “l’excés normatiu està ofegant les empreses fins al punt de posar-les en perill”.
L’economista ha fet referència explícita a la nova regulació impulsada sobre el mercat del lloguer. Segons ell, la nova normativa no farà res més que dificultar la incorporació d’habitatges al mercat de lloguer i això provocarà un increment dels preus encara més elevat. Pich també s’ha referit a les infraestructures, les oportunitats que generen i com s’han de pagar i s’ha mostrat partidari de mantenir els peatges “de la manera que sigui” per poder garantir el manteniment i la seguretat a les autopistes catalanes.
De tota manera, el president de la Comissió d’Economia de Foment del Treball creu que un dels problemes més importants per resoldre és fer front a les reformes estructurals necessàries. Segons ell, el govern de la Generalitat ha presentat uns pressupostos amb una important càrrega social, però no afronta les reformes necessàries per fer possible el creixement econòmic. Si després de la crisi, el sector econòmic es va trobar amb l’objectiu únic de créixer, ara “ha arribat l’hora de buscar estructures empresarials més consistents i creixements més sofisticats”.
La presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, ha anunciat la voluntat de la nova junta de continuar organitzant els esmorzars de la federació empresarial per intentar provocar el debat i garantir la informació sobre els temes d’actualitat que afecten el sector econòmic i empresarial de les comarques del Penedès.