Dones d’Empresa celebra el seu 8è Congrés posant en relleu la defensa dels drets humans de les persones

Comunicats de premsa Congrés de Dones D’Empresa Dones D’Empresa Sectorials
  • El Congrés fa extensa la seva defensa a tota la diversitat de gènere.
  • Rosa Calaf, ponent d’honor al Congrés, amb la conferència “Una vida posant veu a 183 països” fa un repàs a les barreres de gènere que ha presenciat durant la seva carrera arreu del món.

18 de novembre de 2022 , Vilanova i la Geltrú. El vuitè congrés de Dones d’Empresa, a partir d’aquesta edició renomenada amb l’acrònim de CREA – Coopera, Repensa, Emprèn, Activa’t-  obra una nova edició abordant una trajectòria professional sense límits de gènere, i així va continuar, fins la cloenda final on l’Hble. Sra. Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya va afirmar “aquests espais són necessaris per atendre i gestionar la diversitat de gènere a les empreses i en entorns professionals” i afegeix, “ja no parlem de drets d’homes i dones, sinó de drets humans per qualsevol persona en igualtat d’oportunitats.”

El programa del Congrés, ha estat molt ben valorat amb una estructura de la jornada formada per quatre taules temàtiques, tres tallers i dues ponències. Tota l’activitat s’ha celebrat a l’espai que ve sent seu del congrés des dels seus inicis, l’edifici Neàpolis, cedit a l’organització per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Una altra novetat, ha estat la col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona per aportar estudiants de graus de comunicació a la moderació de les ponències.

A l’estiu, ja s’anunciava que un dels grans moments de la cita seria la ponència d’honor en mans de Rosa Maria Calaf, i així ha estat. Sota el títol “Una vida posant veu a 183 països” ha agafat les experiències de la seva vida com a fil conductor, aturant el temps a l’auditori per repassar el paper de la dona en els diferents continents, afirma “Una de les coses més terribles és no tenir opcions”. També ha deixat un missatge per a futures generacions “per les dones encara avui, el món del periodisme i de les corresponsalies és difícil. Tenim fàcil l’accés a la titulació, però hi ha països i situacions, també amb companys de professió, que com a dona, posen les teves habilitats al límit”.

Les quatre taules han abordat temes d’actualitat com les tendències en estil de vida, amb Marta Marín Anglada doctora de comunicació de la Universitat Ramon Llull i Anna Pujol fundadora la plataforma somdones.cat, una taula que ha evidenciat que ja no parlem d’una feminitat monolítica, sinó plural i diversa, on la dona líder és qui obre i fa participatiu el diàleg amb l’equip.

Les qüestions legals s’han abordat des de la ponència “Perquè és tan important la formació en diversitat LGBTI a les empreses?” a càrrec de Maria Giralt que ens ha explicat com veiem aquesta diversitat creixent i ens ha donat eines per facilitar a les empreses la gestió i la sensibilització de l’entorn laboral. També ha introduït uns cursos que permeten la construcció de gènere i treballar un pla estratègic i accions tàctiques per gestionar la diversitat LGBTI a les empreses.

La següent taula ha estat la sensibilitat en entorns laborals amb les psicòlogues Anna Romeu i Mireia Cabero. La primera ha destacat la importància del benestar de les persones i el reconeixement de la sensibilitat sense estereotips, com un tret positiu en els entorns laborals. Per la seva banda Cabero, va donar coordenades del benestar de la dona: identitat positiva, assoliments, bones emocions, relacions positives, sentit i compromís.

La taula d’innovació ha estat un clam a com les noves tecnologies han d’implantar-se en el processos professionals, Maria Mora de Foment del Treball ha explicat ajudes que s’estan impulsant des de la patronal, i un dels exemples ha estat el programa Digitalitza’t on ha cooperat la FEGP. Maria Bassegoda ha explicat amb exemples com important és adaptar el canal al públic correcte per qualsevol estratègia en els mitjans digitals, Carolina Gaona des del projecte Hack the Stroy, permetia el reconeixement de dones mitjançant les eines digitals, evidenciant la poca representació que tenen fins a l’actualitat. La taula ha comptat també amb Karina Gibert, catedràtica de la UPC i doctora en enginyeria informàtica ens ha donat una visió sobre les aplicacions d’IA al món real amb exemples quotidians i un pinzellada del que està per venir, i com Catalunya és pionera en IA.

Encara com a novetat d’aquest congrés, sumem la interacció que s’ha creat a l’aprofitar nous espais de l’edifici Neàpolis, en aquest cas, s’han dividit les assistents en dos grups de treball per fer exercicis per provocar la creativitat. L’activitat ha anat a càrrec de dues conductores d’excel·lència com ho són Maria Batet i Mercè Pedraza.

El següent taller, ja a l’auditori després del dinar servit per Cal Soler, va venir de mans de Sílvia Lladós, on va fer-nos evident la importància dels colors en el nostre estat d’ànim i més enllà, per sanar algunes malalties.

En l’espai del migdia, dues col·laboracions del Congrés han aprofitat l’oportunitat de fer valdre els seus projectes. Alba Gràcia ha presentat la Malvasia de Sitges, i Eva Plazas des de les CavaWomen el col·lectiu que defensa la dona en el món de Cava. Ens han explicat el Cava amb Cor, que destina part dels seus beneficis a Càritas.

Una de les taules més inspiradores, és aquella que es basa en històries de superació explicades de primera mà per les seves protagonistes, és una taula recurrent al Congrés i enguany ha comptat amb Pepa Plana, pallassa reconeguda arreu que es va obrir camí en un món on la seva activitat era sobretot masculina. Anna Poblet, una jove creativa que ha dissenyat un sabons sòlids per eliminar l’excés d’embolcall, Mònica Guilera, una ultrafondista exemple de superació en cada una de les fites que s’ha proposat i Cristina Barbacil pionera en la direcció en comunicació d’empreses com Fundació Mas Albornà.

La presidenta de la FEGP, la Sra. Neus Lloveras que s’ha mostrat molt contenta amb la configuració del programa assegura “té sentit la celebració d’aquests congressos perquè la societat avança tan ràpidament en termes de diversitat, que ens ha superat. Quan nosaltres encara estem treballant en la diversitat de gènere, ens adonem que ja no es tracta del paper de la dona, sinó de la defensa dels drets fonamentals en qualitat de gènere.”

Una vegada més, la FEGP i el col·lectiu de Dones d’Empresa han d’agrair la possibilitat de la celebració del Congrés a l’Ajuntament de Vilanova mitjançant la Diputació de Barcelona, les seves representants, la Il·lma. Sra. Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú va insistir en el fet que “la cooperació és l’element bàsic per fer créixer la demanda i la visualització de voluntats tan interessants com les que avui aquí es reivindiquen”, igualment la Sra. Conxi Martínez, regidoria regidora d’Intervenció i Tresoreria, Empresa i Innovació i Convivència i Equitat i antiga membre del Grup Impulsor de Dones d’Empresa, agraeix el nivell que s’està assolint a la convocatòria i defineix com “absolutament necessaris aquests espais de cohesió i de defensa de drets fonamentals a les estructures empresarials”

La celebració del Congrés es ve fent gràcies al suport de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, de l’Institut Català de les Dones, de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

També ha estat possible gràcies al patrocini principal de SEPES atenció domiciliària, els patrocinis de QuieroEnergy, i Banco Mediolanum i les col·laboracions de Spotlio, Ametller Origen, Albet i Noya, Patates Piqué, La Finca, Olivé Rueda, La Granja, Vilarnau, Cal Soler, Fonda Neus, Vallformosa, Jardineria Font, Simón Coll i el centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges. Les col·laboracions especials de Cava Women i la Confraria del Cava amb Cava amb Cor i la Universitat Rovira i Virgili.

Totes les accions de FEGP es poden portar endavant gràcies a la col·laboració dels partner FEGP 2022, CaixaBank, Sabadell, ADQA, Agbar, Escura, Finergia, Gestinet, MGC, Serra Immobiliària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *