El celler de Subirats ha aconseguit el reconeixement d’aquestes dues varietats, descobertes per Josep Maria Albet a finals dels anys 90
Sant Pau d’Ordal, gener 2025.- Després de gairebé tres dècades de dedicació i recerca, Albet i Noya ha aconseguit que les varietats Belat i Marina Rion, identificades per Josep Maria Albet als anys 90, siguin reconegudes oficialment pel Ministeri d’Agricultura. Aquest reconeixement, publicat al Butlletí Oficial de l’Estat el passat 24 de desembre, permet el cultiu i la vinificació d’aquestes dues varietats a Catalunya.
Aquest projecte, iniciat el 1997, va centrar-se en la recuperació de varietats prefil·loxèriques amb potencial per a la viticultura moderna. Entre les 14 varietats localitzades arreu de Catalunya, la Belat i la Marina Rion van destacar per les seves qualitats agronòmiques i enològiques, així com per la seva adaptabilitat al territori.
La Marina Rion, preservada d’una antiga vinya familiar, produeix vins frescos, amb una acidesa vibrant i aromes que poden recordar el Riesling o el Xarel·lo. És apte fer vins joves, amb criança i inclús podria funcionar en escumosos. Per la seva banda, la Belat, localitzada en un cep abandonat a les Muntanyes d’Ordal, podrà proporcionar vins negres elegants amb tanins suaus i de perfil molt fresc. Ambdues varietats presenten també un molt bon comportament a la vinya que les fa fàcils de treballar i resistents a possibles malalties.
Compartir el patrimoni amb viticultors del Penedès
Josep Maria Albet, impulsor d’aquest projecte, destaca la importància de preservar aquest patrimoni vitivinícola i fa una crida als viticultors: “Les hem trobat aquí, al Penedès, i crec que és essencial posar-les en valor i que estiguin incloses dins la DO Penedès. Estem disposats a compartir fusta amb tots aquells que vulguin plantar Marina Rion i Belat i contribuir al futur de la viticultura catalana.”
Albet i Noya és un celler pioner en agricultura ecològica al nostre país des de 1978. Amb aquest reconeixement, Albet i Noya reforça el seu lideratge en innovació i sostenibilitat, consolidant el seu compromís amb el territori i la tradició vinícola.
Per més informació, podeu consultar aquesta entrevista completa a Josep Maria Albet i Noya, parlant del projecte