El Ple del Congrés aprova el Projecte de Llei de la denominada reforma fiscal

Notícies d'empresa

El passat 21 de novembre del 2024, el Ple del Congrés ha aprovat el projecte de llei de reforma fiscal. Des de les nostres circulars no solem comentar projectes de llei, sinó únicament disposicions legals aprovades. No obstant això excepcionalment, i en atenció a consultes rebudes, realitzem una nota de reformes de disposicions legals en tramitació.

Quan la disposició legal corresponent s’aprovi, informarem com és habitual mitjançant circular. La present nota és solament informativa, els temes relacionats pot ser objecte de modificacions en la fase de tramitació, i es comunica únicament als efectes de conèixer els principals temes aprovats en el Projecte del Llei referenciat.

L’entrada en vigor, si és el cas, de les mesures recollides en el Projecte, es preveu que entrin en vigor el pròxim 1 de Gener del 2025.

Impost sobre la renda de les persones físiques. (IRPF)

  • Rendes del capital. S’eleven dos punts, fins al 30%, els tipus en la tributació en l’IRPF de les rendes de l’estalvi a partir de retribucions per sobre de 300.000 euros.
  • Es preveu, una reducció especial per a treballadors d’arts escèniques, audiovisuals, musicals i tècniques i auxiliars quan es percebin ingressos extraordinaris que excedeixin del 130% de la mitjana de rendes percebuda en els tres anys anteriors. La reducció prevista és d’un 30%, que s’aplicaria fins a un màxim de 150.000 euros.

Seguretat Social

  • Incapacitat permanent. Es preveu una modificació de la Llei General de Seguretat Social per a suspendre el pagament d’una pensió d’incapacitat absoluta o de gran invalidesa quan el pensionista pugui desenvolupar un treball o activitat que l’obligui a donar-se d’alta en la Seguretat Social. En el cas de donar-se de baixa, tornaria a percebre-la. La proposta no suspèn el complement de gran invalidesa per a remunerar a la persona que li atengui.
  • Es preveu una bonificació en les cotitzacions als clubs esportius en relació amb les seves *monitore Es bonifiquen integralment les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social per contingències comunes en la contractació d’entrenadors o monitors per a la formació o entrenament de menors de divuit anys. La modificació inclou als clubs o associacions que tinguin esportistes en competicions de caràcter professional.

Impost de Societats

  • Impostos a pimes i micropimes. Rebaixa de tipus progressiva en els pròxims anys pimes, micropimes i cooperatives. Empreses amb fins a 10 milions de facturació rebaixaran la seva tributació del 25% al 20% en 2029, i les microempreses del 23% al 20% en 2027. A més, es preveu un tram reduït per als primers 50.000 euros que acabaria sent del 17% en 2027.
  • Desgravació per recapitalitzacions. Es preveu una reducció de la base imposable en l’Impost de societats en funció de capitalització dels resultats de l’exercici -fins a un 30% de l’augment de fons propis si augmenta la seva plantilla un 10% -. La desgravació podria aconseguir un 20% de la base imposable, un 25% en el cas de pimes.
  • Increment de l’impost per als grans grups: Impost complementari que s’aplica quan la tributació dels grups multinacionals o grans grups nacionals no aconsegueixi el mínim del 15% sobre el resultat comptable ajustat. L’impost s’aplicarà fins a aconseguir aquest llindar a través de la regla d’inclusió de rendes. Aquest mínim de tributació s’aplicarà a grups amb una xifra de negocis igual o superior a 750 milions d’euros.
  • Límits a les deduccions. Es prorroguen dos anys els límits a les deduccions del 50% per a compensar bases imposables negatives dels grups que componen una multinacional, podent integrar les quantitats no computades en els deu exercicis següents. S’exclou de l’aplicació d’aquesta mesura a fundacions que formin part de grups fiscals.
    S’anul·la la reforma fiscal del 2016 per a fixar límits a les deduccions i a la compensació de pèrdues per empreses amb facturació superior a 20 milions i el règim de reversió de deterioracions en el valor de participacions empresarials que hagin resultat fiscalment deduïbles abans de 2013.

Impost sobre el tabac

Es graven els líquids de *vapeadores i les bosses de nicotina i una actualització dels tipus i imports en l’Impost sobre les labors de tabac.
Impost a la banca.

Es preveu un nou impost a la banca sobre el marge d’interessos i comissions obtingut per entitats de crèdit, sucursals d’entitats estrangeres i establiments financers. L’impost tindrà caràcter temporal i *preveerá una reducció de 100 milions de la base imposable i una minoració de la quota líquida del 25% de la corresponent en l’Impost de societats. També una deducció extraordinària quan la rendibilitat sobre l’actiu total no aconsegueixi el 0,7%. S’aplica a partir de quatre escales (1%; 3,5%; 4,8%; 6% i 7%, segons marges) i tota la recaptació es destinarà al sistema de finançament autonòmic.

IVA. Frau d’hidrocarburs.

Es preveu la modificació de la Llei 37/1992 de l’Impost sobre el Valor Afegit i el Reglament 1624/1992 d’aquest impost per a exigir més garanties als operadors i a augmentar el seu control per part de l’administració tributària, incloent-hi aquest sector en el grup d’activitats que han de realitzar les seves declaracions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *