Els vins vegans estan en alça. Sigui per ètica, per estima als animals, perquè és una moda o per salut. El veganisme no ha parat d’augmentar al nostre país en els darrers anys. Sou molts els que, des de fa temps, ens pregunteu si Albet i Noya elabora vins vegans? I la nostra resposta sempre ha estat la mateixa: sí! Ara bé. Segur que sou molts els que també us pregunteu. Però, un vi (que està fet de raïm) pot NO SER apte per a vegans o vegetarians? I la resposta torna a ser la mateixa: sí!
Per què els vins d’Albet i Noya són aptes per a vegans?
Durant el procés d’elaboració del vi hi ha un moment en què, per clarificar (és a dir, filtrar el vi per treure’n impureses o sediments i millorar-ne la seva limpiditat), es poden utilitzar productes d’origen animal com ara la clara d’ou, la cua de peix o la caseïna (provinent de la llet). Fins i tot, antigament, era molt popular utilitzar sang de brau per dur a terme aquesta acció.
A Albet i Noya utilitzem un mineral (la Bentonita) per realitzar el procés de clarificació en els nostres vins blancs i escumosos. En els negres, si és que es fa clarificació, ho fem amb proteïna de patata. D’aquesta manera podem garantir que no hi ha cap traça animal i que els nostres vins són aptes per a vegans.
Des de 2018, veient la creixent demanda del mercat de vins vegans, aquesta qualitat consta a l’etiqueta de tots els nostres vins i des de 2021 que compten amb el segell oficial de VLABEL.
El fet vegà (o vegetarià) té un pes molt important en la història d’Albet i Noya. Josep Maria Albet va ser vegetarià durant la dècada dels 70 i 80 i aquest fet el va convertir en el candidat ideal per iniciar l’aventura de fer fins ecològics. Corria l’any 1978 quan al consell regulador de la DO Penedès va arribar un fax d’una empresa danesa demanant un elaborador de vi ecològic. En aquell moment, tothom va coincidir a dir: “això per a tu, que ets vegetarià!!!”.
En aquella època, que la paraula ecològic era tant o més desconeguda que el concepte vegetarià, Josep Maria Albet va començar a indagar sobre el tema. I va ser així, de la curiositat (i de la casualitat) que va néixer Albet i Noya com a primer elaborador de vins ecològics a l’Estat Espanyol.