Família Torres augmenta la reutilització d’aigua regenerada per adaptar-se al canvi climàtic

Notícies d'empresa

Aquestes són les principals mesures del seu pla de gestió de l’aigua, emmarcat en el programa de sostenibilitat ambiental Torres & Earth que el celler va implementar el 2008 per adaptar-se al canvi climàtic

FOTO VIA EL CARGOL

El 2023, Família Torres va reutilitzar el 45% de les aigües de procés associades a l’elaboració del vi del seu celler de Pacs del Penedès, la xifra més alta des que va posar en marxa, el 2016, la planta regeneradora d’aigua depurada, possiblement la primera instal·lada en un celler. Aquesta aigua regenerada es destina principalment al reg, neteja i refrigeració.

Família Torres potencia la reutilització d’aigua regenerada i la capacitat de retenció d’aigües pluvials per optimitzar els recursos hídrics i reduir la seva dependència d’aigua de xarxa i fonts subterrànies. Aquestes són les principals mesures del seu pla de gestió de l’aigua, emmarcat en el programa de sostenibilitat ambiental Torres & Earth que el celler va implementar el 2008 per adaptar-se al canvi climàtic i mitigar-ne els efectes.

D’altra banda, el celler ja recull pràcticament la totalitat de l’aigua de pluja de les teulades de les seves instal·lacions de Pacs del Penedès, i està estudiant augmentar la capacitat de retenció d’aigua recollint també la dels marges. A més, compta amb unes 45 basses a les finques de Catalunya que sumen una capacitat total d’emmagatzematge d’aigua de 122.000 m3.

Aquestes actuacions, juntament amb altres mesures per millorar l’eficiència de l’ús de l’aigua en diferents processos productius del celler, han permès a Família Torres reduir el consum hídric a les seves instal·lacions en un 18% des del 2016, una xifra que espera augmentar en els propers anys.

Instal·lació de reg de suport en totes les vinyes

Els esforços de regeneració i retenció de l’aigua responen a la necessitat de Família Torres d’instal·lar reg de suport a les seves vinyes de Catalunya per preservar la qualitat del raïm i assegurar la supervivència de les vinyes davant d’un clima cada cop més àrid. Pràcticament un terç de les vinyes pròpies, unes 300 hectàrees, ja compten amb reg per degoteig, i està previst ampliar la superfície de reg fins a les 600 hectàrees en els pròxims 3 anys, fet que suposarà una inversió de més de 5 milions d’euros.

Família Torres ha optat en la majoria dels casos per un sistema de reg enterrat per evitar pèrdues per evaporació. També aplica una sèrie de mesures per maximitzar l’eficiència del reg, com l’activació en hores nocturnes, sondes d’humitat i sensors vegetals i estratègies de cultiu que permeten retenir millor l’aigua o reduir l’estrès hídric.

37% menys d’emissions de CO2 per ampolla

A més d’adaptar-se al canvi climàtic, Família Torres s’esforça per reduir les emissions de CO2, un altre dels pilars del seu programa Torres & Earth. En l’últim balanç auditat (corresponent a Miguel Torres S.A.), el celler ha reduït un 37% les seves emissions de CO₂ per ampolla de 2008 a 2023 en els abasts 1, 2 i 3, és a dir des de la vinya fins al consumidor. Si només es comptabilitzen les emissions directes (abast 1 i 2), aquesta reducció assoleix el 50%. Un balanç que millora el de l’any anterior, tot i que s’ha vist frenat per la situació d’extrema sequera i la conseqüent baixada de la producció el 2023.

Les mesures que més han contribuït a la reducció de la petjada de carboni han estat sobretot l’autogeneració d’energies renovables, la reducció del pes de les ampolles i la reducció de l’ús de fertilitzants gràcies a la implementació de la viticultura regenerativa. També s’han ampliat mesures relacionades amb la mobilitat sostenible i la captura i reutilització de CO2 de la fermentació del vi. L’objectiu del celler és reduir les emissions de CO2 per ampolla (directes i indirectes) en un 60% el 2030 respecte al 2008 i assolir les zero emissions netes el 2040.

Miguel A. Torres, president de Família Torres, defensa que la reutilització de les ampolles de vidre podria contribuir considerablement a la reducció d’emissions associades al packaging i la distribució. “El vidre és el millor material per al vi, ja que no allibera substàncies nocives a diferència del plàstic. Per a determinats mercats com els monopolis escandinaus, la reutilització de les ampolles podria ser una bona alternativa a altres formats que contenen plàstic. Cal deixar d’utilitzar el plàstic perquè és un material que, a més de procedir del petroli i contaminar el planeta, és perjudicial per a la nostra salut”, adverteix. I continua: “Una altra mesura per reduir les emissions és embotellar en destí; ja hem realitzat una experiència a Québec i volem replicar-la als països nòrdics”.

VIA EL CARGOL

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *