En format esmorzar, la consellera ha donat les claus estratègiques de la seva conselleria a la quarantena d’empresaris assistents convidats per la Federació Empresarial.
Gerard Figueras, secretari d’Acció Exterior, també ha acompanyat la cap de la conselleria durant l’acte.
20 de maig de 2022 .- Vilanova i la Geltrú. La Federació Empresarial del Gran Penedès ha celebrat un nou Fòrum Gran Penedès amb una convidada d’excepció, l’Hble. Sra. Victòria Alsina, consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya.
En la seva intervenció ha destacat el paper estratègic de la seva conselleria en enfortir els eixos comercials per Catalunya i ajudar a internacionalitzar empreses catalanes, així com afavorir futures inversions estrangeres a Catalunya. Part d’aquest pla, és ubicar les oficines en capitals estratègiques per ajudar a fer contactes institucionals, a elaborar projectes conjunts amb altres països, entenent que l’acció exterior moltes vegades comença a casa, “la millor estructura d’Estat que podem tenir com a govern és la xarxa de delegacions a l’exterior”, afirma la consellera Alsina.
En el mapa de la creació i consolidació d’oficines i delegacions, ha destacat l’agenda mediterrània i l’agenda europea per volum d’activitat, on afirma “tenim tot Europa cobert, però hem ampliat alguna oficina en capitals estratègiques, com Dublín i Ljubljana”. En clau de visió de futur la consellera ha explicat el pla d’expansió amb el hub asiàtic, Corea del Sud i al Japó, països amb molta inversió. Hub africà amb 3 delegacions, una al Marroc, cobrint el Magreb, una altra al Senegal i a Sud-àfrica, entenent que és un continent molt interessant. Amèrica on ja hi existien diferents delegacions, obre Canadà, Brasil, Argentina i Mèxic. A finals d’anys considera que “consolidarem l’estratègia exterior de 63 països davant els 44 existents”. La consellera ha posat totes les oficines al servei de l’empresa i les institucions, motiu pel qual la consellera defineix el títol de la conferència Més Catalunya al món, i afegeix “sempre de la mà d’aquests països, per optimitzar l’equip de persones que hi ha destinats, i identificar potencials socis que vulguin invertir a Catalunya”.
Un altre paper cabdal de la conselleria, és remodelar el paper dels casals catalans del segle XXI arreu del món per acompanyar-los en la seva activitat. Parlant de Catalunya, s’estima que mig milió de catalans viuen arreu del mòn, alguns de forma definitiva i altres amb idea de tornar. En general, parlem d’una primera generació que han marxat a l’estranger, molts per potenciar el talent professional en el seu àmbit i que busquen en el seu destí no perdre el lligam amb Catalunya. La idea és que entre aquests casals també hi hagi una xarxa promoguda per l’acció del Govern de la Generalitat, on es generin contactes de talent català “crear xarxes per àmbits sectorials que connectin catalans que treballin en determinats sectors fora i per tant mapejats, informats i connectar-los amb projectes de país”.
Ha destacat també la creació i la gestió d’una marca Catalunya que sigui potent de cara l’exterior. “Que quan les empreses feu coses en altres països us sentiu orgullosos”. És una gestió publicoprivada, no polititzada, transversal i que ens permeti augmentar el prestigi de Catalunya, gestionada des del Diplocat, que més enllà de no desaparèixer ara és el consorci per donar sortida a projectes concrets amb cofinançament públic i privat.
La cooperació també és un eix dins de l’estratègia exterior ja que contribueix a la imatge i marca de País, afegeix la consellera, “se’ns valora per haver estat cooperatius” i ha citat l’exemple d’ara a Ucraïna o durant la Guerra dels Balcans.
Sobre els Fons Europeus, àmbit liderat des del departament d’economia i que el departament d’exteriors coordina les sol·licituds fetes directament a Brussel·les, explica “hem creat una xarxa de 31 territoris que s’anomena Regions for EU recovery” La iniciativa reclama que s’apliqui el principi de subsidiarietat a la implementació dels fons Next Generation. La consellera ha donat la dada que des del 2014 a la Vegueria Penedès s’han rebut 35 milions d’euros mitjançant els fons europeus. “En el període des de 2014 -2020, a Catalunya s’han rebut 2000 milions d’euros, i per posar-los en perspectiva internacional, és la mateixa quantitat que Finlàndia”, posant en valor que les coses s’han fet bé i que la inversió és superior a la rebuda per països com Portugal
Els empresaris assistents han obert un col·loqui amb la consellera Alsina que ha resolt tots els dubtes i aclarit totes les qüestions, després d’una àmplia exposició de l’acció del departament arreu del món i de l’oferta molt ben rebuda pels empresaris, de fer conèixer qualsevol iniciativa empresarial que es desenvolupi a nivell privat.
Aquests actes Fòrum Gran Penedès, venen esponsoritzats pel Bufet Grup4 i en aquesta edició ha comptat amb la col·laboració de l’Hotel César.