Vallformosa, Jumpets Group i SeniorDomo reben els guardons creats i impulsats pel Cercle Tecnològic, que busquen visibilitzar les iniciatives de base tecnològica amb capacitat de modelar una economia i una societat més sostenibles i resilients.
El Cercle Tecnològic ha atorgat, dijous 30 de novembre, els reconeixements de la segona edició dels Catalunya Impacta als projectes dels cellers Vallformosa, la granja ‘biotech’ de Jumpets Group i la teleassistència avançada de Seniordomo. Els guardons, emmarcats en el Baròmetre del sector tecnològic de Catalunya que s’elabora anualment per il·lustrar l’estat de l’ecosistema TIC, busquen visibilitzar les millors iniciatives de transformació econòmica i social a través de la tecnologia. Els tres premiats representen cadascun dels tres sectors productius –primari, secundari i terciari- i mostren com la tecnologia pot ser el fil conductor d’una economia resilient i de valor afegit.
Els cellers Vallformosa ha rebut el reconeixement a la iniciativa del sector primari amb Optivinya, un sistema de teledetecció aplicada a les vinyes mitjançant drons i satèl·lits per dur a terme un millor control de la quantitat i qualitat de la collita. Amb l’adquisició d’imatges multiespectrals es configuren mapes de vigor que permeten obtenir dades de l’índex de maduració del raïm al llarg de tota la campanya. En funció d’això, se segmenten i seleccionen les parcel·les idònies, s’agrupen les diferents qualitats del raïm i es poden preveure plagues i malalties. Tota aquesta informació complementa la que s’obté amb les visites a peu de camp i resulta molt valuosa per a la replantació, la poda, els tractaments i la cura de la vinya. Juntament amb altres cellers de la zona, Vallformosa ha liderat el projecte, coordinat per INNOVI i on els centres tecnològics IRTA, INCAVI i Agro Mapping han contribuït a desenvolupar-ne la investigació i la tecnologia.
El premi en representació del sector secundari s’ha atorgat a Jumpets Group per la seva ‘start-up’ biotecnològica Insectius, dedicada a millorar la cria i producció d’insectes mitjançant la intel·ligència artificial i la robòtica. La seva activitat se centra en el Tenebrio molitor, una espècie de coleòpter de forma larvària –conegut com l’escarabat de la farina- que és una font important de proteïna en aliment per a piscifactories, mascotes i, potencialment, per a humans. Insectius ha dissenyat una IA amb visió per computador revolucionària (entrenada amb 10 terabytes de dades) capaç de detectar de manera precisa el nombre de pupes i larves mortes en cada safata, optimitzant així el procés de producció i aconseguint un augment de rendiment d’entre un 7 i un 10% en cada cicle reproductiu. Per validar aquest sistema, s’ha implementat un protocol d’avaluació exhaustiu amb l’acoblament de tres càmeres a diferents safates i la presa de fotografies cada cinc minuts, durant diverses setmanes, fins a un total de 8.000.
En l’àmbit del sector dels serveis, s’ha distingit SeniorDomo, l’empresa de teleassistència avançada per a persones grans i el seu projecte de rellotge capaç d’analitzar, en temps real, l’activitat física, els signes vitals i la ubicació de la persona que el porta, de manera que pot detectar caigudes, anomalies en el pols o si una persona amb Alzheimer es perd. L’enginy inclou una SIM amb dades i veu, de manera que no és necessari associar-lo a cap mòbil perquè funcioni i, davant d’una emergència greu, truca de forma automàtica a les persones del cercle més proper. La tecnologia ha estat dissenyada conjuntament amb les famílies, de manera que resol les principals necessitats d’atenció d’una forma molt fàcil i intuïtiva per millorar l’adherència d’ús i reduir l’escletxa digital. El rellotge es pot fer servir a qualsevol país de la Unió Europea i permet operar de forma remota, evitant costos per desplaçament i la instal·lació a casa, en contraposició a la teleassistència tradicional.
“Tecnologia sostenible, amb un impacte real en la vida de les persones”
L’acte, conduït per la periodista de TV3 Cristina Riba, ha tingut lloc a la Sala Pau Gil i Sales del Recinte Modernista de Sant Pau, la imponent obra de Domènech i Montaner i espai pioner al segle XIX en el desenvolupament de projectes científics. L’activitat sanitària de l’Hospital de la Santa Creu va ser la llavor de la futura Facultat de Medicina, i l’Hospital esdevingué el centre d’una rellevant activitat docent i científica que el va convertir en un centre de primer ordre, al nivell dels grans hospitals europeus que es començaven a construir en aquell moment. Avui dia acull el Barcelona Health Hub, l’entitat que aglutina l’ecosistema del sector de la salut per accelerar-ne la transformació digital, i de la qual el Cercle Tecnològic n’és membre.
El seu president, Joan Ramon Barrera, ha destacat “la importància de l’impacte social, ambiental i econòmic” dels projectes empresarials que han presentat candidatura als Catalunya Impacta i que posen “com a eix central la sostenibilitat, un pal de paller que guia les nostres accions i decisions, recordant-nos constantment la responsabilitat que tenim cap al nostre entorn i la societat en general”. “La tecnologia no només és una força impulsora de l’eficiència i la innovació, sinó que també actua com un catalitzador per a projectes que tenen un impacte real a la vida de les persones, millorant el seu dia a dia”, ha recordat.
UNS GUARDONS TRANSVERSALS I SIMBÒLICS
Els guardons han estat dissenyats per Aitana Vilagut i Candela Román, alumnes de segon curs d’Elisava (la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona), en una mostra d’acostar l’ecosistema TIC a les escoles d’art i disseny del país per promoure les vocacions STEAM. Els trofeus representen la innovació, la transformació i la connexió en tres peces -que remeten també als tres sectors econòmics- unides i segellades a un gran cercle virtuós, permeable i transparent. Una imatge, en conjunt, que al·ludeix a la tecnologia com a element vertebrador d’una futura economia forta.
El jurat l’han format vuit persones que, sota uns criteris d’avaluació estrictes i un consens final, han escollit els projectes guanyadors i han estat els encarregats de lliurar els guardons. Els seus integrants són la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Gina Tost; el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero; el gerent de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Rodríguez; el president de la Comissió d’Innovació i Digitalització de PIMEC, Joan Josep Berbel; la directora d’Innovació i Emprenedoria de Foment del Treball, Maria Mora; el director de la Unitat de Negoci dels Salons Industrials de Fira de Barcelona, Roger Bou; el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó i el director del Cercle Tecnològic, Xavier Sellarès.