10 de novembre, Vilanova i la Geltrú .- El Teatre Principal ha estat l’escenari del Pòrtic de la Fira de Novembre, que enguany ha passat a celebrar-se el mateix divendres de fira en un format molt més participatiu. La FEGP i l’Ajuntament han apostat per parlar d’un motor econòmic molt important per la ciutat de Vilanova i la Geltrú, com ho és el mar i tota la gestió que l’envolta, com un atractiu i un referent per indústries similars.
La sessió l’ha obert Neus Lloveras, presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès qui ha posat en valor els actius de la ciutat i ha nomenat els diferents atractius locals, que han portat la ciutat de Vilanova i la Geltrú a tenir una extensa gamma de formacions tècniques de diferents àmbits al voltant de qüestions marítimes. Ha afegit que “accions com el Pòrtic d‘avui ens han d’ajudar avançar en la millora de la gestió de l’economia blava a la nostra ciutat” i ha agraït la presència dels alumnes del Grau en Ciències i Tecnologies del Mar a l’acte.
L’alcalde de la ciutat, l’il·lm. Sr. Juan Luis Ruiz ha volgut acompanyar l’obertura del Pòrtic per l’empenta que està fent el seu govern en visualitzar l’activitat pesquera i marítima com un referent i atractiu del municipi. En aquest sentit ha comentat ”Tenim actius que cal posar en valor i potenciar per crear oportunitats de cooperació a la nostra ciutat”, que després ha estat l’eix d’altres aportacions.
La presentació de l’acte ha estat a càrrec de la periodista vilanovina Magda Bandera, qui ha introduït la ponència central del Pòrtic de la vicerectora de Política Internacional de la UPC i directora de la Xarxa Marítima de Catalunya BlueNetCat, la Sra. Lourdes Reig, “Economia blava: ingredients per una recepta d’èxit a Vilanova i la Geltrú”. Ha estat una ponència molt entenedora, on ha fet una bona radiografia d’elements on ha destacat el concepte de cogestió, imprescindible perquè tots els sectors relacionats amb el mar es coordinin i avancin. En la seva ponència ha destacat tres paraules clau: barreja, diàleg i reptes comuns.
La principal novetat del Pòrtic, en quant a format, ha estat la taula rodona que s’ha obert tot just ha acabat la intervenció de la vicerectora, qui també ha estat convidada a participar. El debat ha estat molt dinàmic amb aportacions de tots els ponents, sota el títol Els reptes de futur sobre l’economia blava i les potencialitats. Per parlar-ne de tot plegat s’ha comptat amb Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Ruth Meléndez, tècnica de qualitat i medi ambient de la Zona Portuària Centre, Jaume Carnicer, patró Major de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, Miquel Àngel Lliteras, director General de Pendennis Vilanova i Jaume Ballbé, president del Club Nàutic de Vilanova i la Geltrú. La moderadora ha obert el debat amb un seguit de temes on tots s’han mostrat molt participatius en propostes i en explicar accions que estan desenvolupant a l’actualitat. Aquests han estat,
els principals reptes que han d’afrontar i les necessitats del sector. També si la “sostenibilitat” és un motor econòmic, un distintiu de l’economia blava a Vilanova i la Geltrú, on tots han explicat que han fet els deures i que han posat les bases per les assignatures pendents.
Un tema que ha obert diverses converses ha estat com apropar l’economia blava -en definitiva, el mar- a la ciutadania de VNG, i Reig aquí ha abanderat una sèrie de propostes que els altres ponents han ampliat des de la seva activitat, com ara continuar i complementar campanyes ja existents (recorda la d’”Aquí comença el mar”), potenciar la marca “Producte de Vilanova i la Geltrú”, que els mercats s’integrin com a punts d’interès turístic (perquè la gent els visiti, conegui el producte i en compri) o incloure el mar en els currículums escolars, seguint models andorrans amb la neu. Sergi Tudela ha reiterat en diverses ocasions la figura dels GALP, com element de cooperació i participació ciutadana.
En el debat els representants vilanovins dels diversos sectors econòmics han manifestat que els seus sectors encara avui són molt masculins, en aquest sentit Lourdes Reig ha proposat polítiques actives per trobar i potenciar el talent femení, no esperar que aparegui, sinó anar-lo a buscar. Per la seva part, Tudela ha parlat de potenciar l’Associació de Dones de la Mar, i la resta de participants han explicat com el sector s’està transformant positivament en aquest sentit.
Un altre argument de cohesió en el debat, ha estat la necessitat de representació del món de l’ensenyament/educació, ja que tots els participants han destacat la importància que nens i nenes aprenguin i coneguin la mar des de l’escola, activitats lúdiques, etc. Així s’aconsegueix un relleu generacional i que pensin en un futur professional relacionat vinculat amb el mar.
En el mateix espai del Teatre Principal a la tarda s’ha celebrat l’Espai Negocis. La voluntat ha sigut reunir el teixit empresarial del territori en un seguit de presentacions d’empreses en un esquema molt ràpid per tal d’aconseguir el volum més gran d’assistents alhora que el nombre màxim de ponents. Un total de 20 empreses han disposat de 5 minuts per presentar els seus projectes davant el públic assistent.