Mariona Sanz, directora general del Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya, va ser la primera ponent femenina dels 10 anys d’edició del Pòrtic.
En la seva intervenció, llança el repte a les associacions d’empreses i municipalistes per aglutinar les propostes per tenir accés als Fons.
Vilanova i la Geltrú, 04 de novembre .- El Pòrtic de la Fira inici als actes de la fira multisectorial de Vilanova i la Geltrú, 30 anys després de la seva recuperació. El Pòrtic que sempre tracta temes d’actualitat i economia, va tenir el plaer de comptar amb la primera conferenciant en 10 anys d’edició, la Sra. Mariona Sanz, directora general del Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya, en una ponència sobre el Fons Europeus Next Generation.
L’acte va comptar per primera vegada amb una alineació de dones, ja que a la ponent l’acompanyaven en representació de l’organització de l’esdeveniment, la Sra. Neus Lloveras, presidenta de la Federació d’Empresarial del Gran Penedès i la Il·lm. Sra. Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.
Neus Lloveras, agraïa la col·laboració entre la FEGP i l’Ajuntament de Vilanova i introduïa el concepte Next Generation, oportunitats i realitats, un fons de recuperació econòmic amb tres pilars base: La transició ecològica, la transició digital i la reindustrialització.
Durant la seva intervenció, Mariona Sanz va explicar que aquest Fons Europeu són una resposta enfront de la pandèmia i els efectes negatius que hi han esdevingut per a l’economia. La definició d’aquests, es va produir paral·lelament amb el pressupost general Europeu al juny de l’any 2020. S’ha concretat en un instrument d’estímul econòmic que compta amb la força de 750.000 milions d’euros i que té una doble línia d’actuació: El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i el React EU.
En el seu discurs, es va ressaltar la cohesió entre països europeus que ha sorgit com efecte de la pandèmia, convertint els Fons Europeus Next Generetion en el deute més gran mai assolit pels països membres UE amb l’objectiu de sortir de la crisi provocada per la Covid19 i afrontar les incerteses de futur.
Davant la preocupació de les petites i mitjanes empreses sobre l’accessibilitat als Fons Europeus Next Generation, la Sra. Mariona Sanz reivindica el paper de les associacions i federacions d’empreses com assessores i com un element de suport imprescindible a l’hora d’ajudar a aquestes empreses que tenen més dificultats per accedir a recursos com aquest.
El procés pel qual els empresaris han de demanar aquest recurs es divideix en dues parts. La primera és la fase de presa de decisions depenent dels ministeris i on es decideix el pla d’acció, la segona fase, són les entitats executores com poden ser els mateixos ministeris, las entitats locals o la Generalitat de Catalunya. És en aquesta segona fase on les empreses tenen l’opció d’accedir al fons Next Generation mitjançant licitacions presentades a les entitats executores o per una convocatòria d’ajuts.
La Sra. Mariona Sanz va destacar la preparació i l’interès de Catalunya pel Fons Europeu Next Generation, donant valor a la recuperació econòmica del territori català davant la pandèmia i aprovant la seva pròpia agenda de projectes i polítiques públiques a desenvolupar mitjançant aquest Fons Europeu. A més, va reivindicar la importància de la cogestió amb l’Estat espanyol per tal de tenir una autonomia que permeti maximitzar la inversió i la posició de Catalunya, que representa el 14% de la població estatal i que té assignats 1.278 milions d’euros del fons MRRR i 59 convocatòries ministerials per accedir al Fons Europeu Next Generation. Finalment, va animar als empresaris presents a l’acte i a les persones que van seguir l’acte via streaming a lluitar pels seus drets, a tenir paciència i no tenir por, ja que com va expressar moltes vegades durant l’acte, Vilanova i la Geltrú en particular i Catalunya en general, estan preparades per competir i fer front a aquesta captació de recursos.
El Pòrtic de la Fira va concloure amb els agraïments de la Il·lma. Sra. alcaldessa, L’Olga Arnau, reivindicant l’economia i l’activitat comercial de Vilanova i la Geltrú i celebrant la tornada de la Fira de Novembre als carrers, una jornada que, com va comentar, no seria possible sense l’esforç dels treballadors, tècnics i col·laboradors que fan realitat aquest projecte, que aquest any arriba a la trentena d’edat amb més força i voluntat que mai.
La Biblioteca Museu Balaguer va ser una any més, l’escenari de l’acte que va comptar amb omplir la sala amb una representació d’empresaris i persones vinculades al món econòmic i empresarial.
Podeu veure la ponència al canal de Youtube de la @fegpcomunicacio.
Teniu accés a la ponència de Mariona Sanz fent clic en aquest enllaç.