Quatre dones responsables de l’àrea de persones a l’empresa, analitzen les claus per atraure el talent de l’àmbit tecnològic al territori. Els problemes de mobilitat, la manca d’estudis especialitzats i els canvis en les expectatives dels candidats respecte als darrers anys, són alguns dels factors que dificulten la captació i la fidelització del talent al Gran Penedès.
15 de febrer de 2024, Sant Sadurní d’Anoia .- La FEGP amb el suport del col·lectiu femení de Dones d’Empresa, van ser els encarregats d’organitzar la darrera sessió del Cicle Dona TIC 2023 sota el títol de “El talent femení en l’ecosistema digital de Catalunya: vivències i oportunitats”, en el marc idíl·lic del celler Castelo de Pedregosa. Un col·loqui / cafè al voltant del títol “Claus per la captació i fidelització del talent en els sectors tecnològic i d’innovació al Gran Penedès”, on quatre ponents van aportar les seves reflexions i vivències personals sobre com atraure el talent, com retenir-lo i com incorporar les dones als sectors industrial i tecnològic, dos àmbits laborals fortament masculinitzats.
Neus Lloveras, presidenta de la Federació Empresarial, conjuntament amb Liliana Arroyo directora general de Societat Digital van presentar la darrera sessió del Cicle Dona TIC 2023.
Les protagonistes del debat van ser, Mònica Cabezas, directora de persones de Gedia, Elisabeth Llovet, directora de persones d’AKO, Lourdes Marín, representant de HRBP DS Smith Torrelavit i Dicesa i Sònia Ramos, directora i fundadora de TUALLY.
A la jornada conduïda per la periodista Míriam DeLamo, es van compartir experiències i solucions a situacions actuals de moltes de les organitzacions assistents, com són l’esforç de les empreses per ser més amables sense deixar de ser competitives, o l’exemple de com les direccions de les empreses han fet grans passos per adaptar-se a les tendències de contractació de les persones.
La sessió també va posar en contacte les necessitats de les empreses del Penedès Garraf amb l’administració pública i es va parlar de les diferents solucions en les quals es treballa des del sector públic per fomentar la competitivitat de les empreses del nostre territori.
Entre les necessitats que van aflorar, trobem que les empreses s’han hagut d’adaptar als nous temps tant per captar com per retenir el talent en general, i sobretot en l’àmbit TIC.
Pel que fa a la mobilitat, les empreses creuen que és necessari millorar les connexions al Gran Penedès de manera interna i també cap a les grans ciutats per facilitar l’accés de les persones al seu lloc de treball, i teixir una xarxa de talent entre els municipis circumdants a l’empresa. D’aquesta manera es facilitaria la captació de talent d’altres comarques, sense necessitat d’anar-lo a buscar a la gran ciutat.
També es va posar en evidència un salt considerable entre els plans formatius i l’equipament dels centres educatius respecte a les necessitats reals de les empreses, que desencadena a un l’esforç formatiu per part de les organitzacions.
Per un equilibri en les organitzacions s’ha manifestat que, cal fer valdre el talent sènior de les empreses. A més d’aportar coneixement, són essencials per posar en pràctica programes de mentoratge per formar el talent júnior.
En referència a polítiques de gènere, el debat va aflorar que tot i la implantació dels plans d’igualtat, els esforços que es continuen fent per assolir la paritat i el suport que es mostra a escala directiva a les organitzacions del Penedès i el Garraf, es detecta la constant mancança de dones a les carreres tècniques. Les opinions anaven al voltant de reforçar la pedagogia en aquest àmbit, per tal que les noves generacions no vinguin amb perjudicis de gènere. També al voltant del lideratge femení en aquests sectors, amb referents actuals.
A l’hora d’entrar a fer propostes més concretes per ser atractius al talent, les ponents van convergir en diferents punts diferenciant tot allò que es pot fer i es fa des de l’àmbit empresarial i docent.
Des de l’àmbit professional cal destacar que les propostes anaven principalment dirigides a la tasca a desenvolupar i a les condicions laborals:
- Ara la captació del talent implica oferir projectes prou atractius des de les empreses perquè els professionals vulguin treballar al territori. Això és, fer difusió de l’activitat i els projectes de les organitzacions perquè el candidat conegui la manera de treballar i sàpiga quins projectes s’alineen amb les seves inquietuds.
- Diverses accions que impliquen invertir en el salari emocional, és a dir, oferir millors condicions de conciliació, flexibilitat, promoció, projectes de responsabilitat social corporativa, beneficis socials, etc. Buscar nous models de torns horaris que atraguin més perfils a les professions industrials i tecnològiques i que siguin més flexibles
- Crear programes de mentoratge i formacions a les empreses per motivar el talent sènior i potenciar el talent júnior
- Incorporar projectes transversals que ofereixin als equips visions holístiques de l’activitat i els projectes que estan duent a terme les empreses.
Des de l’àmbit docent, destaquem les següents afirmacions dirigides sobretot, a tenir el talent a casa:
- Reforçar els vincles d’escoles i instituts amb les empreses perquè els joves tinguin una experiència directa de com es treballa a dins de les empreses
- Augmentar l’oferta de programes formatius al territori en l’àmbit tecnològic i industrial
- Crear més places d’FP Dual perquè hi ha molta demanda per part de les empreses i pocs estudiants
- Cedir tecnologia i maquinària vella als centres formatius perquè els estudiants no treballin amb eines obsoletes
- Millorar els plans educatius obsolets amb els quals treballen algunes universitats
- Fer xerrades a les escoles per fer pedagogia en general i motivar a les joves a iniciar carreres en l’àmbit tecnològic.
La participació en la clausura de Glòria Clota, directora territorial d’Igualtat i Feminismes, així com la participació des del públic de Marta Figueras de l’oficina de Secartys, va afavorir la proposta d’iniciatives públicoprivades.
Des de Secartys es va fer una crida a promoure el nexe entre els estudis d’ESO i les empreses del territori creant activitats com taules rodones o trobades escola-empresa. En aquest sentit, la FEGP va proposar una trobada a quatre bandes entre Secartys i la directora territorial de l’IFE i el col·lectiu Dones d’Empresa, per aterrar una acció al voltant del Projecte Nenes TIC en el territori.
Glòria Clota, va voler destacar el fet que ja s’estan implementant programes destinats a millorar la formació de les persones dins l’àmbit laboral. Un exemple són els programes per incidir en la desvinculació del gènere i la professió. Per la seva trajectòria prèvia en el sector formatiu, la directora, va recordar, que també existeixen mecanismes com els certificats de professionalització, una eina que descriu com a molt útil i va suggerir facilitar a les assistents les persones de contacte per arribar als programes.
El Cicle Dona TIC és un cicle de jornades organitzades arreu de Catalunya amb la voluntat de contribuir a reconèixer el talent femení digital en el sector TIC i que s’emmarca dintre del Pla DonaTIC. El cicle neix gràcies a la col·laboració de les iniciatives Col·laboratori Catalunya, impulsada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT i l’Oficina Accelera Pime per entorns rurals Secartys/Sinergia.
La FEGP, entitat local coorganitzadora de l’acte, fa aquesta proposta amb la voluntat de compartir aquests reptes i extreure’n conclusions que serveixin de punt de partida en el disseny d’accions a implementar al territori.