Els Premis Solidaris ONCE Catalunya, que tenen la finalitat de reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització, l’autonomia personal i l’accessibilitat universal, ha estat atorgada aquest any al Tegar en el apartat d’empresa.
ONCE Catalunya ha destacat la sensibilitat social d’aquesta entitat, la seva llarga trajectòria i la seva dedicació en pro dels drets socials dels més desafavorits.
“Aquests guardons premien la solidaritat que tenim la sort de rebre a diari a Catalunya i que ens permet fer la nostra tasca social. Els Premis Solidaris ONCE donen visibilitat a persones i iniciatives que moltes vegades són invisibles i ens agradaria que tothom sabés de les seves lluites i superacions quotidianes perquè s’ho mereixen. Fan una feina diària, callada i tenaç i demostren que amb esforç i constància hi ha realitats que es poden canviar”, assegura el president dels Premis Solidaris ONCE Catalunya i també president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, David Bernardo.
Enguany tenen la vocació de profunditzar en la idea del retrobament, recollint l’essència i el origen de ser del Grup Social ONCE, en base al nou logotip que serà el fil conductor de la gala.
Els premiats rebran l’obra escultòrica SOLIDARIS, en un acte públic que tindrà lloc dijous 25 de novembre a les 18.00 h a l’Auditori ONCE Catalunya (Gran Via, 400, de Barcelona).
Els Premis Solidaris ONCE Catalunya es celebren des del 2001. Des de llavors han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, Isidre Esteve, el Pare Manel i les fundacions de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.
El jurat ha estat format enguany per David Bernardo, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya; Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya; Eugenio Prieto, conseller general de l’ONCE; Manel Eiximeno, director Centre de Recursos Educatius CRE ONCE Barcelona; Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Antonio Guillén, president del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat); Anna Figueras, secretària d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; i representants de mitjans de comunicació.
La Mancomunitat TEGAR del Garraf (www.tegar.cat) coneguda popularment com a TEGAR es va fundar l’any 1970 com Escola Sant Miquel depenent del Patronat Municipal d’Educació Especial de Vilanova i la Geltrú per a persones amb discapacitat intel·lectual. Ben aviat, l’any 1973, es van crear serveis per donar ocupació a joves. Es llavors quan començà la col·laboració amb empreses de la comarca sensibilitzades, sobretot de l’àmbit industrial.
L’any 1981 es va crear la Mancomunitat de Municipis que agrupa totes les poblacions de la comarca del Garraf en matèria d’atenció i suport a les persones amb discapacitat. Això va donar visibilitat i va enfortir l’entitat, fins a esdevenir un referent en l’economia social de la comarca amb diferents serveis laborals i ocupacionals formant una gran família de 350 persones i amb diferents seccions laborals dedicades a les feines de jardineria, missatgeria, neteja i serveis industrials així com diferents equips de treball en empreses ordinàries.
Juntament amb Tegar, rebran el premi solidaris :
A la Institució, Organització, Entitat o ONG:
Federació Catalana de Voluntariat Social
Al mitjà o projecte de comunicació:
‘Tothom’ de Tarragona Ràdio
A la Persona Física:
Antonio Guillén
A l’Administració Pública:
Institut Català de la Salut