Mulching per combatre la sequera a Avgvstvs Forvm

Notícies d'empresa

Amb l’objectiu de combatre el dèficit de pluja i aconseguir també un manteniment més sostenible de les vinyes, a Avgvstvs Forvm hem començat a aplicar la tècnica del mulching, que consisteix a aplicar matèria vegetal al sòl on creixen les vinyes. D’aquesta forma, s’aconsegueix que el terra retingui la humitat i podem compensar, en part, la manca de precipitacions que estem patint en l’actualitat, a més d’altres avantatges.

La nova tècnica s’ha provat en algunes de les vinyes del celler al Vendrell durant aquest any, en una iniciativa liderada pel viticultor d’Avgvstvs Forvm, Oriol Roca. En concret, s’ha aplicat una capa d’entre 0,14 i 0,18 metres cúbics per metre quadrat amb l’objectiu d’observar com evolucionen els diferents tipus de vinyes i la humitat del sòl, i poder trobar quin és el gruix ideal per a les nostres necessitats.

El principal avantatge de l’ús del mulching és que la matèria vegetal o qualsevol altre material triturat que s’utilitzi ajudarà a protegir el sòl i hi retindrà la humitat, és a dir, el sòl es mantindrà humit més temps ja que s’alenteix l’evaporació. Per tant, és una opció molt interessant davant de l’escenari de sequera que viu actualment Catalunya i que ens empeny a trobar formes de conreu de la vinya i de producció dels nostres vins del Penedès que siguin encara més sostenibles.

Avantatges del mulching

A banda del millor aprofitament de les precipitacions, però, el mulching ofereix molts altres avantatges en la gestió de la finca i el celler a prop de Tarragona d’Avgvstvs Forvm. Per una banda, la capa amb què protegim el sòl va descomponent-se progressivament, i, com es tracta de matèria vegetal, en fer-ho aporta nutrients extra a la terra que, al seu torn, alimentaran les vinyes d’on neixen els nostres vins i vinagres agredolços. A banda, la seva aplicació també ajuda a controlar el creixement d’herbes als terrenys de conreu. En concret, es calcula que amb una capa d’entre 5 i 10 centímetres de gruix de l’anomenat mulching es redueix de forma considerable la germinació i creixement de les males herbes al no rebre el sòl la radiació solar.

Tot plegat desemboca en què l’aplicació del mulching redueix la necessitat de llaurar els terrenys on es troben les vinyes, fet que disminueix, al seu torn les emissions de CO i ens permet reduir la petjada contaminant del celler. A més, per elaborar la capa que afegim al sòl estem reaprofitant les restes vegetals de la poda de l’arbrat i les diferents jardineres que hi ha a la finca, amb una solució de reducció de residus i reaprofitament que ens fa avançar en els nostres objectius de gestió sostenible.

Aquesta prova de la tècnica del mulching, que esperem anar estenent en el futur proper, se suma a d’altres iniciatives en favor de la sostenibilitat a Avgvstvs Forvm, i que et convidem a conèixer de prop en una visita al celler del Penedès.

Aprèn més sobre el mulching i les tècniques de gestió sostenible del celler amb alguna de les nostres propostes d’enoturisme al Penedès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *