L’OMS defineix la salut com a un estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties. Ja fa molt de temps que la salut mental està al costat de la salut física i per parlar de salut també hem de parlar de prevenció, no només de curació.
En salut mental, igual que en salut física, també hi ha la possibilitat de fer prevenció. El cervell consta de tres parts: per una banda, el muscle pròpiament dit. Per altra banda, el cos que el sustenta. I finalment la relació amb altres cervells, la part social. Mirat així, la prevenció en salut mental ha de constar del que podem anomenar “les tres gimnàstiques del cervell”: la gimnàstica cognitiva, la física i la social.
La gimnàstica cognitiva es practica activant la curiositat: interessar-se per coses, aprendre un idioma o una nova habilitat, llegir, fer trencaclosques o els passatemps dels diaris. Tot el que sigui mantenir el pensament i l’atenció ocupats és bo per la salut mental de les persones. També és important ocupar-se del creixement personal i millorar la intel·ligència emocional, perquè les emocions i els pensaments van sempre de bracet.
I què dir que no se sàpiga dels beneficis de l’exercici físic? Normalment, se’n parla des d’un punt de vista de la salut física, ja que és cert que uns bons hàbits alimentaris i d’activitat física redueixen la probabilitat de tenir malalties tan importants com les coronàries o les oncològiques. Doncs bé, l’exercici físic també redueix la probabilitat de tenir malalties mentals com ara l’ansietat o la depressió, fomenta la generació d’una sèrie d’hormones relacionades amb el benestar personal i garanteix que el cos que transporta el cervell ho fa amb plenes condicions. Així que ja sigui un esport individual, d’equip, de terra o aquàtic, fer esport és cuidar també la salut mental.
Finalment, tenim la gimnàstica social, la relació d’un cervell amb altres cervells. A través de les relacions amb altres persones i practicant exercicis com l’amor, la gratitud, la generositat, l’amistat o la cooperació, activem zones importants del cervell que ajuden a fomentar el benestar personal. Cuidar les relacions socials, des de la que es té amb la persona que ens ven el pa cada dia fins a la persona que més estimem del món, ens aportarà major salut mental també.