Deepfakes, entre les principals ciberamenaces actuals
En un entorn digital cada cop més sofisticat, el cibercrim ha assolit xifres alarmants a nivell global i a Espanya, situant-se com una de les principals amenaces per a empreses i particulars. Segons dades recents, el 2024 les pèrdues associades al cibercrim van ascendir a 10.000 milions d’euros, el doble que l’any anterior.
Ignasi Nogués, CGO de Qualiteasy, afirma: “Ens trobem davant d’una emergència digital que requereix atenció immediata. El 2024, el 25% de les infraccions denunciades a Espanya van ocórrer a Internet, i les estafes digitals van representar més del 80% del total. Aquestes xifres no només reflecteixen l’enginy dels ciberdelinqüents, sinó també la necessitat de conscienciar i educar els usuaris”.
Espanya, entre els països més afectats
Espanya s’ha posicionat com el cinquè país més afectat pel cibercrim a nivell mundial. Les campanyes de phishing dirigides especialment a pimes i usuaris finals van augmentar un 35% respecte al 2023. A més, l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) va reportar més de 120.000 incidents relacionats amb ransomware durant l’any, i s’espera que aquesta xifra segueixi creixent el 2025.
Nogués afegeix: “Les pimes i els usuaris finals són objectius principals a causa del seu menor nivell de protecció. Les campanyes de phishing i ransomware estan sent cada cop més personalitzades, utilitzant tecnologies avançades com la intel·ligència artificial per enganyar les víctimes”.
Les principals ciberamenaces
Per aquest any, les amenaces més comunes inclouen:
- Deepfakes en trucades i vídeos: Suplantació d’identitat mitjançant vídeos falsos de familiars o amics.
- Missatges personalitzats amb IA: Correus electrònics i SMS que imiten de manera gairebé indistingible comunicacions legítimes.
- Anuncis clonats: Pàgines web fraudulentes que imiten botigues reals com Amazon i que apareixen en els primers resultats de cerca.
Des de Faronics Espanya destaquen mesures clau per prevenir aquestes amenaces:
- Verificar sempre l’autenticitat de les pàgines web abans de fer compres.
- Ser crític amb missatges sospitosos, fins i tot si semblen provenir de persones properes.
- Informar-se a través de creadors de contingut especialitzats en ciberseguretat, com María Aperador, que comparteix consells pràctics i actualitzacions constants.
“La prevenció continua sent la nostra millor defensa. És vital que tant les empreses com els usuaris individuals prenguin consciència dels riscos i adoptin mesures proactives per protegir-se en un món cada cop més connectat”, conclou Nogués.
GuardianHubX: la resposta de Qualiteasy
Des de Qualiteasy Internet Solutions, en resposta a les creixents necessitats de protecció, han desenvolupat GuardianHubX, una plataforma integral de ciberseguretat. Aquesta solució connecta eines avançades per a la gestió de contrasenyes, manteniment automatitzat, formació en phishing, còpies de seguretat i detecció d’amenaces, tot en una consola centralitzada.
Gràcies a partners de referència com Nord Security, Passwork, Outkeep, EdgeWatch, Acronis i Faronics, s’aborden els tres pilars essencials de la ciberseguretat: prevenció, detecció i recuperació.