Albet i Noya participa a la primera fira de vins PIWI

Notícies d'empresa

La trobada es va fer a Verona i va reunir més de 50 elaboradors que treballen amb aquest tipus de vinya sostenible

Albet i Noya, celler que lidera la investigació de Varietats Resistents al nostre país, ha viatjat fins a Verona per participar a la fira Irresistibili 2024, el primer festival italià dedicat a les vinyes i vins elaborats exclusivament amb Varietats PIWI. Aquest esdeveniment ha reunit més de 55 cellers, principalment d’Itàlia, però també de França, Alemanya, Suïssa i Eslovàquia, que han presentat les darreres novetats i tendències d’aquest tipus de varietats. Les varietats PIWI (de l’alemany pilzwiderstandsfähigen Rebsorten) són varietats híbrides que, gràcies a diferents encreuaments, han aconseguit una resistència natural a malalties fúngiques com l’oïdi o el míldiu, suposant una gran evolució en termes de sostenibilitat per a la vinya.

Fa gairebé 20 anys, Josep Maria Albet va descobrir les varietats resistents en una trobada de viticultors al Château Duvivier, a la Provença francesa. Des d’aquell moment, el celler penedesenc va veure que el futur de la viticultura ecològica passava per aquestes varietats, que eviten la major part dels tractaments que encara avui s’han de realitzar a la vinya per combatre malalties fúngiques. Amb la visió d’anar un pas més enllà, va néixer el projecte VRIAC, una iniciativa pionera que busca no només varietats resistents, sinó també treballar amb les varietats autòctones catalanes com el xarel·lo, macabeu, parellada, garnatxa o ull de llebre, i adaptar-les al canvi climàtic.

Actualment, el projecte VRIAC està en fase experimental, però ja s’han pogut compartir algunes proves amb el públic italià, que les ha rebut amb entusiasme. Les VRIAC són una iniciativa d’Albet i Noya amb els cellers Alta Alella, Josep Maria Piñol i l’obtentor suís Valentin Blatner. Albet i Noya, pioner en vinyes i vins del cultiu ecològic, va començar la seva aventura l’any 1978, essent el primer elaborador de vi ecològic de la Península. Actualment, disposa de més de 80 hectàrees de vinya ecològica ubicades a la subzona de les Muntanyes d’Ordal (Penedès) i exporta la seva filosofia i valors a més de 30 països de tot el món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *