Comunitats Energètiques als polígons industrials, proposta de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de la FEGP

Comunicats de premsa Comunitat energètica Sectorials

L’objectiu de la iniciativa és el de promoure accions cap a la millora dels costos de l’energia en la producció industrial, resultat de l’augment sense precedents del preu del mercat elèctric durant els 2021.

15 de desembre, Vilanova i la Geltrú .- L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de la Federació Empresarial del Gran Penedès, va presentar dijous un estudi preliminar sobre la potencialitat d’una comunitat energètica al polígon industrial del Torrent de Santa Magdalena, elaborat per l’empresa Aiguasol .

Es va convidar a totes les empreses del polígon per veure la viabilitat del projecte i l’acte va comptar amb les intervencions de Francesc Xavier Serra, regidor de Media Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i Neus Lloveras, presidenta de la FEGP.

L’estudi presentat considera la implementació de dos models energètics: l’autoconsum individual i l’autoconsum compartit. S’ha caracteritzat prèviament el potencial màxim de les cobertes fotovoltaiques dels polígons amb un total de 3,8 MWp, i una inversió total de 3.5 M€. La totalitat de l’energia elèctrica generada amb aquestes instal·lacions seria de 5,41 GWh/any, i es calcula que podrien estalviar-se fins a 1309 tones de CO2 a l’any. 

Els resultats, basats en els valors mitjans del retorn de la inversió en tots dos casos, evidencien la major rendibilitat econòmica que ofereix l’autoconsum compartit.  Dins aquest marc, es proposa la creació d’un menor nombre d’instal·lacions de major dimensió, que resulten en la millora de l’optimització de l’energia generada gràcies a la seva compartició. La potència fotovoltaica a instal·lar amb aquests autoconsums compartits seria de 918 kWp, que permetrien generar 1,3 GWh/any d’energia renovable, amb una inversió de 726 k€. Amb aquesta inversió es podria arribar a cobrir un 40% del consum elèctric estimat en el polígon. Es calcula que el retorn de la inversió d’aquestes instal·lacions podria ser entre els 7-9 anys i tindrà una TIR mitjana del 15%.

Finalment, i per portar aquest escenari a la realitat, s’ha plantejat el pla de negoci i viabilitat econòmica d’una hipotètica Comunitat Energètica a la zona. S’espera que la col·laboració públicoprivada pugui fer-la realitat, i esdevenir referents de cara altres zones industrials interessades a sumar-se a la transició energètica cap a models més eficients, sostenibles, i autosuficients. 

L’acte es va celebrar a les instal·lacions de l’empresa AUTOCAM, soci de la Federació Empresarial, a la seu de Vilanova i la Geltrú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *