· Els Premis EMAS són una iniciativa d’àmbit català que organitza el Club EMAS amb l’objectiu de promoure la preservació del medi ambient i la biodiversitat
· Recaredo, Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers han celebrat 10 anys de col·laboració per a la preservació de la biodiversitat, on s’han posat en marxa dos estudis: ‘ratpenats.org’ i el projecte de recerca del seguiment de les papallones diürnes
· L’objectiu de la col·laboració és investigar la importància dels éssers vius en el territori del Penedès, donar suport al projecte de recerca i divulgar-ho a través dels vins que s’elaboren a Celler Credo
Sant Sadurní d’Anoia, 5 de desembre de 2023 – Recaredo, Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers han estat els guanyadors del Premi EMAS 2023 al ‘Millor Projecte en Tàndem’, per la feina en conjunt que duen a terme des de fa 10 anys amb l’objectiu d’investigar la importància dels éssers vius en el territori del Penedès, donar suport al projecte de recerca i divulgar-ho a través dels vins que s’elaboren a Celler Credo.
Els premis EMAS Catalunya són una iniciativa d’àmbit català, portada a terme pel Club EMAS (associació privada sense ànim de lucre, formada per empreses i organitzacions que tenen en comú la voluntat de millora ambiental), amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de ser un estímul per la millora del sistema de gestió ambiental.
L’entrega de premis es va celebrar el passat dijous 23 de novembre a l’Auditori del Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, i va ser conduït per Gemma Puig, presentadora de diferents espais del temps a TV3 i a Catalunya Ràdio. També va comptar amb la presència del Conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, amb la Presidenta del Club EMAS, Marta Escamilla, encarregats d’entregar el premi, i de la resta de càrrecs del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Una dècada de treball conjunt per a la preservació de la biodiversitat
L’any 2013 Recaredo, Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, van iniciar una col·laboració que ja fa més de deu anys que està activa, on s’han posat en
marxa dos estudis: el ‘ratpenats.org’, per conèixer la distribució, ecologia i paper dels ratpenats com a eficients insectívors naturals; i el projecte de recerca de seguiment de les papallones, encabit dins el ‘Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS)’, encarregat des de fa més de 30 anys de conèixer les poblacions de papallones a través de fer recomptes visuals dels exemplars adults de papallones al llarg d’itineraris determinats per Catalunya. Projecte que ha permès dissenyar el ‘Catalan living Planet Index’.
”A la nostra societat, molt basada a vendre fum, cal valorar les relacions com la de Celler Credo i el Grup de Recerca BiBio. Suports com el del celler han permès crear una xarxa de seguiment de ratpenats i papallones úniques a Europa”, ha explicat Carles Flaquer, Coordinador General i Responsable de Relacions Externes del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
”A Recaredo i Celler Credo creiem que la millor manera d’avançar i obtenir el millor resultat és mitjançant la suma de talents i de la col·laboració honesta entre diferents actors amb qui compartim valors i ideals. És un orgull per a tots nosaltres ser reconeguts per una institució com és el Club EMAS en la preservació del medi ambient”, afirma Ferran Junoy, Director General de Celler Credo i Recaredo.
Els vins ‘Ratpenat’ i ‘Volaina’ de Celler Credo neixen fruit de la col·laboració
La filosofia de Celler Credo es treballar la terra i els vins entenent la gestió de la vinya com a una relació d’iguals entre home i natura, de respecte i enteniment. Així, d’aquests dos projectes en col·laboració han nascut dos vins que es troben dins la col·lecció ‘Vida’ del Celler Credo. Per una banda, el vi ‘Ratpenat’ (100% macabeu) de Celler Credo va sorgir l’any 2013 de l’aliança entre el celler i el grup de recerca, per a la preservació dels ratpenats en l’ecosistema de vinyes. D’altra banda, el vi ‘Volaina’ (100% parellada) neix de l’estudi del paper de les papallones com a bioindicadors de la qualitat del paisatge.