40 anys de sostenibilitat a Catalunya

Notícies d'empresa

Amb motiu dels 40 anys d’història, Anthesis Lavola ha editat un llibre commemoratiu que suposa una exhaustiva mirada a l’evolució de la sostenibilitat en les darreres dècades a Catalunya, Espanya i la resta del món.

Amb el títol Una empresa amb ànima. Lavola, 40 anys impulsant la sostenibilitat ha publicat un llibre commemoratiu que és molt més que una acurada revisió històrica dels fets més rellevants d’Anthesis Lavola. En les seves pàgines trobem una exposició detallada dels esdeveniments i els canvis profunds que s’han donat a la nostra societat al llarg d’aquestes quatre dècades que han marcat l’evolució del compromís vers el medi ambient a Catalunya, Espanya i la resta del món.

Evolucionar des de l’educació ambiental cap a la sostenibilitat

El llibre està estructurat en tres períodes històrics que mostren com Anthesis Lavola ha sabut adaptar-se i aportar solucions innovadores i eficients des de la seva fundació fins avui dia. Una trajectòria empresarial paral·lela a l’evolució i creixement de la sostenibilitat en els darrers 40 anys.

Els orígens d’un projecte educatiu (1981-1988). En aquella època uns joves osonencs vinculats al món de l’ensenyament i de les ciències naturals van ser dels primers a situar l’educació ambiental entre les prioritats a l’escola i van començar a promoure el coneixement i la consciència ambiental entre mestres i alumnes amb l’escola de natura de Llombregueres de Baix, a Sant Andreu de La Vola (al municipi de Sant Pere de Torelló, a la comarca d’Osona). Aquella escola de natura va ser l’embrió de l’actual Anthesis Lavola. En aquells anys es parlava molt de pedagogia i ecologia i també van sorgir conceptes com respecte per la natura i per l’entorn, impacte social o educació ambiental.

Una empresa pionera de serveis ambientals (1989-2004). A partir de 1989 aquella iniciativa pedagògica es va convertir en un projecte empresarial enfocat en l’assessoria i la gestió ambiental anomenat La Vola en referència als seus orígens. Durant aquells anys la problemàtica ambiental va passar a la primera línia de la política internacional. La integració d’Espanya a la Unió Europea i, a Catalunya, l’acció del Departament de Medi Ambient de la Generalitat van impulsar amb força noves polítiques ambientals que havien de superar la situació de precarietat i endarreriment respecte a Europa.

De La Vola a Lavola: creixement, dificultats i futur (2005-2021). L’any 2005 La Vola inaugurava a Manlleu l’Ecoedifici, la seva nova seu, construïda seguint criteris d’eficiència energètica i sostenibilitat quan ben pocs edificis a Espanya s’edificaven d’acord amb aquests criteris. Són anys de creixement (2005 a 2010), quan el nom de l’empresa va passar a ser Lavola (tot junt), i de crisi i recuperació (2011-2017) en un entorn social on la preocupació per la sostenibilitat anava creixent amb esdeveniments com el Protocol de Kyoto (2005) o la Cimera de Rio de les Nacions Unides (2020). Anys en que l’agenda ambiental va donar protagonisme al canvi climàtic, l’eficiència i l’Agenda 2030 amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), vigents avui dia. Mentrestant, l’any 2019 es va produir la fusió de Lavola amb el grup Anthesis que va donar projecció internacional a la companyia.

En resum, aquest llibre mostra com la idea de protecció de l’entorn —en un context de canvis globals i locals dels aspectes ambientals— arriba a tenir implicacions infinites i comporta un efecte transformador multiplicador. No només per les persones que treballen o han treballat a Lavola al llarg d’aquest anys, sinó també per totes les empreses i institucions que l’empresa assessora, acompanyant-les en els esforços per construir una societat més justa i respectuosa amb el nostre entorn.

En aquest sentit, Pere Pous (a la foto), president d’Anthesis Lavola, destaca que el títol del llibre fa referència a “un valor que, de manera volguda, ha guiat la història de Lavola: no perdre mai els orígens que van marcar el nostre naixement. Però també ens ha guiat una ambició, un ferm convenciment: fer que el nostre impacte a la societat sigui positiu.” Pous afirma que cal treballar des del món de l’empresa per tenir un impacte positiu arreu del món i afegeix que “les empreses han de combinar el propòsit, l’ànima, amb el negoci.”

El llibre Una empresa amb ànima. 40 anys impulsant la sostenibilitat ha estat escrit per l’historiador Pere Colomer i Roma, autor de diversos llibres sobre història empresarial, àmbit de recerca on és un reconegut expert.

Pots comprar el llibre aquí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *