- L’objectiu de la col·laboració és investigar la importància dels éssers vius en el territori del Penedès, donar suport al projecte de recerca i divulgar-ho a través dels vins que s’elaboren a Celler Credo
- Els ratpenats, gràcies a la seva integració a l’ecosistema agroforestal de la vinya del celler Credo, esdevenen grans aliats per al control de plagues d’insectes, en concret, de la població del corc del raïm
- El dissabte 6 de maig van celebrar conjuntament aquesta fita, en un acte obert al públic a les vinyes de Recaredo i Celler Credo, on hi va haver un taller de detecció de ratpenats impartit pels científics del Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers
Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers celebren el desè aniversari del projecte de col·laboració dedicat a la conservació de la biodiversitat que es va iniciar l’any 2013, amb l’objectiu d’investigar la importància dels ecosistemes naturals i divulgar-ho a través dels vins que elaboren a Celler Credo.
Durant aquests deu anys, s’han posat en marxa dos estudis: ‘ratpenats.org’, per conèixer la distribució, ecologia i paper dels ratpenats com a eficients insectívors naturals; i el projecte de recerca de seguiment de les papallones, encabit dins el ‘Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS)’, encarregat des de fa més de 30 anys de conèixer les poblacions de papallones a través de fer recomptes visuals dels exemplars adults de papallones al llarg d’itineraris determinats per Catalunya. Projecte que ha permès dissenyar el ‘Catalan living Planet Index’.
”A la nostra societat, molt basada a vendre fum, cal valorar les relacions com la de Celler Credo i el Grup de Recerca BiBio. Suports com el del celler han permès crear una xarxa de seguiment de ratpenats i papallones úniques a Europa” ha explicat Carles Flaquer, Coordinador General i Responsable de Relacions Externes del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
”A Celler Credo creiem que la millor manera d’avançar i obtenir el millor resultat és mitjançant la suma de talents i de la col·laboració honesta entre diferents actors amb qui compartim valors i ideals. Ara celebrem 10 anys de col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers i esperem continuar anant junts en aquest camí per a la preservació del medi ambient”, afirma Ferran Junoy, Director General de Celler Credo i Recaredo.
Els ratpenats són uns grans aliats en el control de plagues d’insectes a les vinyes
El vi ‘Ratpenat’, nascut com a suport a ‘ratpenats.org’, és un projecte que va néixer l’any 2013 i, que tot just ara compleix 10 anys. L’objectiu d’aquesta col·laboració és fomentar la preservació dels ratpenats i donar a conèixer la importància d’aquest mamífer a les vinyes com a l’eficient insectívor que és. Amb la seva integració a l’ecosistema de vinya, esdevenen grans aliats per al control de plagues d’insectes, en concret, de la població de Lobesia Botrana. Aquest insecte, conegut com a corc del raïm, pon els ous a la pell de la fruita i la forada per poder-se alimentar. Els ratpenats, en tenir un vol nocturn com el corc del raïm, poden arribar a regular-ne les poblacions de manera natural.
En els últims anys, els refugis naturals de ratpenats han minvat dràsticament, tant per la incidència del canvi climàtic com per la modificació i homogeneïtzació del paisatge. És per això que, amb l’objectiu d’estudiar i facilitar un hàbitat als ratpenats a la vinya, des de l’any 2013 hi ha instal·lades caixes-refugi a les finques del Celler Credo, on els ratpenats poden refugiar-se alhora que els investigadors els estudien. Així doncs, el vi ‘Ratpenat’ (100% macabeu) de Celler Credo va sorgir d’una aliança entre el celler i el grup de recerca.
Les papallones ens ajuden a conèixer la salut ambiental dels ecosistemes
Així mateix, des de l’any 2016 Celler Credo i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, treballen en el projecte de col·laboració que dona suport al projecte de seguiment de papallones ‘Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS)’, encarregat des de fa més de 30 anys d’obtenir dades gràcies a seguiments fets per una xarxa de voluntariat de les més potents d’Europa. Amb l’objectiu d’incloure una major diversitat d’ambients i de fisonomia de paisatges, s’han establert per primer cop al Penedès, dues estacions d’estudi que corresponen a les vinyes del Celler Credo: a Montpedrós (Sant Quintí de Mediona, a 450 metres d’altura) i a la Finca Serral del Vell (Torrelavit, a 280 metres). Tal com passa amb els ratpenats, d’aquesta col·laboració el 2017 va néixer el vi ‘Volaina’ (100% parellada) de Celler Credo.
Celebració dels 10 anys de treball conjunt per a la preservació del medi ambient
El passat dissabte 6 de maig van celebrar aquesta fita, en un acte obert al públic que va tenir lloc a les vinyes de Recaredo i Celler Credo, i a on van assistir-hi al voltant de 60 persones. En aquest acte, es va poder gaudir d’un taller participatiu de detecció de ratpenats per ultrasons i d’aprenentatge dels models de caixes refugi de ratpenats impartit pels científics del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Aquesta activitat, a més, va anar acompanyada d’un berenar amb productes locals seleccionats per les expertes en gastronomia singular Caram Caram, i de la degustació dels vins ecològics Ratpenat (100% Macabeu) i Volaina (100% Parellada) de Celler Credo.
A Celler Credo treballen connectats amb la natura
La filosofia de Celler Credo és treballar la terra i els vins entenent la gestió de la vinya com a una relació d’iguals entre home i natura, de respecte i enteniment. En aquesta aposta per fer vins connectats amb la natura, a Celler Credo han creat l’Univers Vida d’on formen part tres vins que són una aposta per redescobrir les varietats tradicionals del Penedès, més enllà de la varietat xarel·lo. En aquest univers es troba el vi ‘Ratpenat’ (100% macabeu) per a la preservació dels ratpenats en l’ecosistema de vinyes; el vi ‘Volaina’ (100% parellada) que neix de l’estudi del paper de les papallones com a bioindicadors de la qualitat del paisatge; i ‘Mirabelles’ (100% Malsavia de Sitges), un vi en col·laboració amb apicultors de la zona per remarcar el paper essencial de les abelles com a pol·linitzadores.