Recaredo sobrepassa els límits coneguts de la llarga criança i presenta l’Enoteca 1999 de Turó d’en Mota

Notícies d'empresa
  • La vinya del Turó d’en Mota, plantada el 1940, s’ha convertit en una parcel·la icònica que representa un patrimoni natural vitivinícola de gran valor.
  • La commemoració de les 25 collites de Turó d’en Mota de Recaredo suposa el tret de sortida a una col·lecció d’enoteques amb criances extremes que superen els 23 anys en ampolla.
  • La presentació oficial ha tingut lloc al Celler de Can Roca, amb una proposta gastronòmica dissenyada per a l’ocasió i acompanyada d’un tast vertical de les 25 anyades del Turó d’en Mota.

La família de viticultors Recaredo presenta l’Enoteca 1999 de Turó d’en Mota, un corpinnat elaborat amb raïm de xarel·lo i amb una criança superior als 23 anys de criança en ampolla. Amb aquesta edició de 150 ampolles numerades, el celler Recaredo reafirma la seva aposta pels vins escumosos de qualitat i de terrer, és a dir, vins capaços de posar en relleu les particularitats del territori penedesenc i de les varietats identitàries que el conformen. 

L’Enoteca 1999 Turó d’en Mota de Recaredo neix en el context de la celebració de la vint-i-cinquena verema de la vinya Turó d’en Mota, una parcel·la icònica en el panorama vitivinícola català. D’acord a les reflexions de Ton Mata, conseller delegat de Recaredo i membre de la tercera generació de la família, la primera anyada del Turó d’en Mota de Recaredo va ser “el resultat d’un inconformisme ferotge” i de la convicció que els escumosos del Penedès podien aspirar a ser “vins escumosos de primer nivell que elevessin les particularitats del territori sense complexos”.

1999: la revolució de les idees

L’any 1999 va ser l’any d’una nova idea: va néixer Turó d’en Mota de Recaredo, el primer escumós de qualitat de la història fet 100% amb xarel·lo i que reivindicava, com no s’havia fet fins al moment, els vins escumosos de parcel·la única elaborats al cor del Penedès. Així mateix, Turó d’en Mota suposava un desafiament -fins al moment mai vist al mercat- a les llargues criances en rima, un dels trets històrics de l’ADN de Recaredo. De l’anyada 1999, el celler Recaredo va elaborar un total de 2.973 ampolles, de les quals -amb visió de futur- va reservar una partida per elaborar les Enoteques de Turó d’en Mota.

Celebrant les 25 veremes de la vinya del Turó d’en Mota

Des de la primera collita de Turó d’en Mota de Recaredo, han passat 25 veremes de complicitat amb la natura, d’observació continua per interpretar els seus missatges, de collites manuals dels raïms, de vinificació i criança pacient dins de l’ampolla durant dècades. Per celebrar aquest quart de segle de Turó d’en Mota, a partir d’ara i any rere any, Recaredo posarà a disposició dels apassionats del vi una enoteca amb una criança sobre mares que sobrepassa els límits coneguts fins al moment.

“Continuem explorant la versatilitat de la xarel·lo sota el prisma captivador de les criances d’enoteca, que –en aquest cas– superen els 23 anys en rima abans del ‘desgorjat’ manual a temperatura fresca i natural de les caves”, assevera Ton Mata.

La vinya del Turó d’en Mota: un veritable patrimoni natural

Turó d’en Mota és una de les poques vinyes velles que perviuen al Penedès. Plantada l’any 1940, la vinya Turó d’en Mota de Recaredo està situada al municipi de Sant Sadurní d’Anoia, a la falda d’un turó del qual pren el nom i que està coronat per un frondós bosc mediterrani de pins i arbustos.

Les particularitats d’aquesta vinya radiquen en un sòl amb abundant presència de nòduls calcaris i en una exposició nord-est que propicia un cicle vegetatiu més pausat. Els ceps estan formats en vas (formació tradicional de la planta, sense emparrar) i la parcel·la consta d’una extensió de 0,97 hectàrees. 

“Turó d’en Mota era una vinya vella pràcticament oblidada. A finals dels 90 vam tenir l’oportunitat de descobrir-la i posar-la en valor elaborant el primer vi escumós fet 100% de xarel·lo, amb una llarga criança fins al moment inexplorada i -el més important per a nosaltres- el primer escumós de parcel·la única en tot l’Estat… Arrencar un cep seria com desarrelar-nos a nosaltres mateixos”, reflexiona Ton Mata.

Batejada com la “Romanée Conti” del Penedès pel Master of Wine Pedro Ballesteros, la vinya del Turó d’en Mota dona nom a un corpinnat que ha aconseguit posicionar-se com a un dels vins escumosos referents, amb reconeixements per part de les principals guies de vins com “Peñín” [l’actual collita 2009 ha assolit els 99 punts], “Proensa” [amb puntuacions que oscil·len entre els 97 i 98 punts], “La Guia de Vins de Catalunya” [premi al millor vi de Catalunya en dues ocasions; millor escumós en quatre edicions, i millor xarel·lo en una ocasió] o la revista Robert Parker, que ha puntuat Turó d’en Mota de Recaredo amb la màxima puntuació atorgada fins al moment per a un vi escumós a Espanya.

En paraules de Luis Gutiérrez, tastador oficial de Robert Parker a Espanya, “Turó d’en Mota té densitat, tanins fins i una frescor cítrica que et fa salivar. Es tracta d’un magnífic vi blanc que passa per tenir bombolles… Un vi completament diferent, ple de personalitat i caràcter”.

Celler de Can Roca, escenari per la presentació del nou Corpinnat

Amb motiu de la presentació d’aquest nou corpinnat i de la celebració de les 25 veremes de Turó d’en Mota, l’equip i la família Recaredo han reunit un total de 70 professionals entre sommeliers i premsa nacional i internacional al Celler de Can Roca. Sota el títol  ‘El nostre passat, el vostre futur’, el Celler de Can Roca ha dissenyat, especialment per a l’ocasió, un menú maridatge de 25 plats, que suposa una retrospectiva a les seves creacions més emblemàtiques. Aquesta proposta gastronòmica ha estat acompanyada d’un tast vertical de les 25 collites del Turó d’en Mota de Recaredo. En finalitzar aquest tast, ha sigut el moment de revelar el secret millor guardat: la presentació del nou Corpinnat Brut Nature de criança extrema, L’Enoteca 1999 de Turó d’en Mota, de la mà de Ton Mata i Josep Mata, membres de la tercera generació de la família Recaredo i d’Antoni Mata Casanovas, membre de la segona generació.

El tast vertical s’ha iniciat amb el vi base del Turó d’en Mota 2023, collit aquest passat mes d’agost, seguit de les 11 anyades que continuen fent criança a les caves de Recaredo i que veuran la llum en els pròxims anys. En una segona part, l’experiència gastronòmica, s’ha acompanyat de les anyades de Turó d’en Mota que ja han sortit al mercat, i que es convertiran en enoteca un cop sobrepassin els 23 anys de criança.

Aquesta celebració és l’avantsala del centenari de Recaredo, que pren com a punt de partida els inicis de Josep Mata Capellades -fundador de Recaredo- en l’univers del vi escumós de qualitat com a ‘desgorjador’ professional.

Per a més informació:

Equip de Recaredo

Santi Redondo | Andrea Gutiérrez

santi@recaredo.com | andrea@recaredo.com

+34 93 891 02 14

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *