Índex FEGP de Competitivitat de les Comarques Catalanes
Analitza anualment, des de 2003, els factors de competitivitat de l’economia de les 42 comarques catalanes. És un indicador sintètic que mitjançant 51 indicadors ponderats permet ordenar les diferents comarques en termes de competitivitat.
L’edició 19a de l’Índex FEGP de Competitivitat i Sostenibilitat Comarcal es presenta en un moment d’optimisme per a la recuperació econòmica de les comarques després dels efectes de la pandèmia i la situació a Ucraïna. Es destaca la ràpida reacció dels governs per mantenir les empreses i l’ocupació, la qual cosa ha permès una recuperació ràpida de l’economia, sobretot en termes d’ocupació. Es valora la posada en marxa dels fons europeus Next Generation, que es basen en la transformació cap a economies més sostenibles, digitals i inclusives i es fa èmfasi en la importància de no oblidar a les comarques menys competitives en la distribució d’aquests fons per tal de garantir una recuperació econòmica justa i sostenible.
L’informe FEGP de Conjuntura Econòmica
És de caràcter semestral i analitza l’evolució dels sectors més significatius de l’economia i els principals indicadors d’activitat de les tres comarques on té acció la FEGP, Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf.
55è Informe de Conjuntura Econòmica
Aquests estudis s’elaboren amb la col·laboració de:
Altres estudis
Estudis Mancomunitat Penedès-Garraf
Jornada Horitzons Laborals
Observatori al dia
Publicació nº 274 – Octubre 2023: L’octubre frena la caiguda de l’atur i la creació d’ocupació
El Servei d’Iniciatives Econòmiques (SIE) de la Mancomunitat Penedès-Garraf ha presentat les dades del mercat de treball a l’Alt Penedès i el Garraf corresponent al mes d’octubre, que apunten a una desacceleració dels bons resultats obtinguts el mes anterior pel que fa a l’atur i la creació de llocs de feina.
A l’Alt Penedès l’atur va pujar a l’octubre quasi un 1,5%, que eleva la xifra total de desocupats a 4.867 persones a la comarca i una taxa d’atur que se situa al 9,03%. L’atur va pujar a tots els sectors, a excepció de la indústria, i l’única franja d’edat en què no es va evidenciar aquest augment va ser entre els 35 i 44 anys, on la desocupació es va reduir un 1%.
Aquest increment suposa la pitjor variació intermensual en els darrers 12 mesos, tot i que en termes absoluts suposa una reducció de l’atur en 159 persones des del gener.
Per la seva banda, la contractació es va encongir en un 12,8%, amb un total de 3.098 noves formalitzacions. Gairebé dos de cada tres contractes es van signar al sector serveis i un 27% a la indústria. Després de les bones xifres del setembre, en aquest darrer mes s’ha desaccelerat la creació d’ocupació amb un balanç de 455 llocs de treball menys que el mes anterior.
Al Garraf s’ha replicat una situació similar, creixent l’atur en 133 persones a l’octubre, que suposa una variació intermensual de l’1,8% i deixa la xifra de desocupats en 7.417 i la taxa en el 10,1%.
L’augment de l’atur s’ha deixat notar en tots els sectors, especialment a l’agricultura, on va pujar el 6,9%, i en totes les franges d’edat, subratllant l’augment del 8,1% entre els menors de 25 anys. Aquest augment pràcticament neutralitza la reducció de la desocupació al setembre i situa la comarca en xifres molt semblants a les de l’agost.
Pel que fa a l’ocupació, el mes passat es van signar 2.193 contractes, un 15,2% menys que el mes anterior i, en termes absoluts, la xifra més baixa dels darrers mesos. Quasi el 85% de les formalitzacions es van generar al sector industrial.
Podeu consultar les dades i l’informe complet a la secció Banc de Dades Socioeconòmiques del web de la Mancomunitat Penedès-Garraf www.mancomunitat.cat
» Dades Alt Penedès – Octubre 2023
» Dades Garraf – Octubre 2023
» Consulteu totes les edicions
Les dones i el mercat de treball l’any 2022 a l’Alt Penedès i Garraf
» Consulteu les dades de l’Alt Penedès
» Consulteu les dades del Garraf
Consell Comarcal del Baix Penedès
Observatori del Mercat del Treball
» Anàl·lisi 3r trimestre de 2023