Via Ajuntament de Vilafranca del Penedès | 21-03-22
Fa uns mesos el Grup Novell va fer cessió d’un palet de sacs de fibra de jute al grup d’Entorns de l’Ajuntament de Vilafranca, que s’han posat com a protectors dels escocells de diferents arbres plantats al camí de Mas Rabassa, en el marc del projecte “Camins amb arbres”.
Aquesta és una prova pilot de reutilització d’un residu com a recurs, que és el principal objectiu del programa #PenedèsCircular, que convida les empreses del Penedès a iniciar un procés de transformació cap a l’economia circular i la simbiosi industrial com a estratègia per a la competitivitat i la reactivació econòmica.
Part del cafè que arriba a les instal·lacions del Grup Novell de Vilafranca, ho fa en sacs de fibra de jute, un material orgànic amb moltes propietats. Per aquest motiu, aquests sacs poden passar fàcilment de ser un residu a un ser recurs i aquesta és la idea clau de l’Economia Circular.
El jute (Corchorus capsularis) és una planta herbàcia de secà que es cultiva a l’Àsia; necessita pocs fertilitzants i, en les rotacions, enriqueix la fertilitat del sòl. El cultiu del jute té un rendiment d’unes 2t de jute sec per hectàrea, i cada hectàrea cultivada consumeix prop de 15t de CO2 i allibera 11t d’oxigen. La fibra de jute és biodegradable i té propietats com ara una baixa conductivitat tèrmica (que el fa ser bon aïllant) i una moderada retenció de la humitat. Així doncs, els sacs fan una funció d’encoixinat o mulching i regulen la temperatura del sòl (aïllant del fred de l’hivern i de la calor de l’estiu), retenen la humitat, reduint el nombre de regs necessaris, prevenen el creixement de males herbes que competeixen amb les arrels per l’aigua i els nutrients, tenen una funció de protecció mecànica de les feines de poda i sega fetes al voltant dels arbres i prevenen l’erosió del sòl actuant de capa protectora. Al ser d’un teixit orgànic i biodegradable, amb el temps es degraden, passant a ser part estructurant del sòl. Per aquest motiu, la fibra de jute ja s’ha aplicat en el camp de la bioenginyeria i restauració del paisatge, com a geotèxtil per evitar l’erosió del sòl, o en els contenidors d’arbres.
Els sacs de cafè fets amb aquest material, doncs, són envasos respectuosos amb el medi ambient des d’una perspectiva del cicle de vida del producte. Amb aquest projecte, se’ls dona un nou ús i acaben integrats en el sòl sense generar cap mena de residu.
Compromís amb la sostenibilitat
Des de fa anys, des del Grup Novell s’ha fet una clara aposta per la sostenibilitat, des de l’origen, amb cafès orgànics i ecològics, fins al consum, amb les càpsules compostables i tota la gamma de productes Residu 0. I des del 2021, s’ha sumat a la iniciativa #Penedès Circular. L’economia circular és un model econòmic de producció i consum on els materials, productes i serveis són dissenyats per a durar i tornar a entrar en la cadena de valor industrial de manera que es manté la utilitat i el valor dels productes i els components al llarg del temps, tot eliminant tòxics i optimitzant l’ús d’altres recursos com l’energia i l’aigua.
El regidor de Promoció Econòmica i Comerç, Joan Manel Montfort, ha lloat el compromís amb la sostenibilitat i l’economia circular del Grup Novell i ha encoratjat altres empreses a “adherir-se a l’economia circular i encarar aquest procés de transformació oferint eines per optimitzar i aprofitar els recursos o bé obtenir-los i aportant-los nou valor”.
Aquesta acció s’emmarca en la certificació Biosphere que ostenta Vilafranca del Penedès i amb la qual acredita que té entre els seus objectius la sostenibilitat i que treballa per a una millora contínua.