Aquest darrer any, l’assegurança del raïm va arribar a una xifra històrica en indemnitzacions a viticultors no vista en 42 anys. Concretament, 83,5 milions d’euros. Un 87% més que a la collita 2020 amb més de 191.000 hectàrees sinistrades.
A què es correspon aquest augment d’indemnitzacions? A l’increment de fenòmens meteorològics adversos i greus soferts per les vinyes des de l’arribada de la primavera. A les gelades registrades entre els dies 13 i 18 d’abril, a nou comunitats autònomes- entre elles totes les principals productores de raïm- hi ha que sumar les pedregades molt primerenques que van causar trencament de brots i fulles incipients a les plantacions més avançades de Castella-La Manxa, Comunitat Valenciana i Extremadura. A més, amb l’arribada de la primavera i el desenvolupament de la vinya, es van poder percebre els danys concrets causats per les nevades i gelades de la borrasca Filomena, observant pèrdues de producció importants.
Indiscutiblement el canvi climàtic, és una de les pitjors amenaces que hi ha al planeta i que afectarà a les persones de forma global, degut al fracàs de l’acció contra el canvi climàtic, els fenòmens meteorològics extrems i la pèrdua de la diversitat, segons el nou Informe de Riscos Globals elaborat per el Fòrum Econòmic Mundial.
Tot i que alguns llocs ho podran patir abans que d’altres i de forma més virulenta, Catalunya podrà ser uns d’aquests àmbits on els efectes podran ser més durs degut a l’elevada variabilitat de la nostra climatologia.
En el darrer any Catalunya va rebre 2,5 milions d’euros d’indemnitzacions de l’assegurança agrària.
Val més no perdre la producció a causa de l’absència de fenòmens meteorològics adversos. Ah que sí? Però, això no ho podem controlar.
En canvi, tenir els riscos assegurables contemplats en una pòlissa d’assegurances agrària és de lo més assenyat, doncs transferir part dels risc empresarial a una altre companyia és com tenir un soci al que li avances un dividend just.