Com millorar l’eficiència energètica en la indústria?

Notícies d'empresa

Paper de l’eficiència energètica en la indústria
L’eficiència energètica en la indústria és ara una prioritat, i hi ha diverses raons per a això. L’energia en si és un cost bastant elevat en pràcticament qualsevol sector, però en aquest, encara més. Per tant, per pura ètica i responsabilitat corporativa, és un deure intentar reduir aquest impacte en el medi ambient. Així doncs, l’eficiència compleix amb el seu paper en:

  • Reduir costos. Menys consum energètic es tradueix en més estalvi en factures d’electricitat.
  • Complir amb regulacions. Moltes indústries han de complir amb normatives d’emissió i consum energètic, així que una major eficiència ho facilita.
  • Mitigar el canvi climàtic. En consumir menys, també es produeixen menys gasos d’efecte d’hivernacle, reduint la teva petjada de carboni.
  • Augmentar la teva competitivitat. Una empresa eficient oferir un millor i més atractiu preu.

Per què és tan important l’eficiència energètica en la indústria?

Perquè optimitzes el teu consum de llum mentre continues completant la teva activitat i, per descomptat, mantenint la qualitat. Bàsicament, et fa més sostenible a llarg termini, ja que fas un ús molt més responsable dels recursos disponibles. A més de la sostenibilitat a llarg termini:

  • Redueixes la teva dependència energètica. La implementació d’energies renovables i la reducció de consum disminueixen la dependència de combustibles fòssils i redueixen la vulnerabilitat davant fluctuacions en els preus de l’energia.
  • També millora la teva imatge corporativa. Quan apliques una estratègia d’eficiència energètica, la percepció és que ets més responsable, millorant la teva reputació davant possibles clients, i fins i tot inversors.

Tipus d’eficiència energètica en la indústria
Si vols optimitzar la teva eficiència energètica en la indústria, és bastant útil el poder diferenciar els tres tipus que existeixen avui dia. Així, pots identificar bastant on millorar, realitzant una inversió que sí que aporti un major valor en termes de sostenibilitat, estalvi de costos, i responsabilitat corporatiu. Vegem-les.

Tècnica
Entrades i sortides de tota matèria primera, però també de l’eficiència tècnica dels teus processos industrial, i de l’equip que forma part de la producció. Però, Com podem millorar-la? Perquè aquí et deixem algunes pràctiques:

Implementar filtres i catalitzadors en els teus equips industrials per a reduir emissió de gasos contaminants.
Optimitzar l’ús de materials i reduir la generació de residus, la qual cosa també té impacte en el consum energètic.
Incorporar fonts d’energia neta com a solar, eòlica o biomassa per a reduir la dependència de fonts no renovables.
T’interessa millorar la teva eficiència energètica per a empreses?

  • Optimització de maquinària. Màquines obsoletes o en malament estat consumeixen més energia. El manteniment preventiu i la substitució d’equips antics per tecnologia moderna és fonamental.
  • Millora de processos de producció. Revisar cada etapa del procés per a no malgastar energia i maximitzar l’eficiència en l’ús de recursos.
  • Ús de tecnologies avançades. Tecnologies com la robòtica, la *IA… poden ajudar a automatitzar processos i fer-los més eficients.

Mediambiental
L’eficiència energètica mediambiental té l’objectiu de minimitzar l’impacte ambiental en totes les operacions industrials. Es relacionen bastant els indicadors d’emissions de gasos contaminants amb els de la producció. Per a reduir aquest indicador:

Implementar filtres i catalitzadors en els teus equips industrials per a reduir emissió de gasos contaminants.
Optimitzar l’ús de materials i reduir la generació de residus, la qual cosa també té impacte en el consum energètic.
Incorporar fonts d’energia neta com a solar, eòlica o biomassa per a reduir la dependència de fonts no renovables.
T’interessa millorar la teva eficiència energètica per a empreses?

Monetària
La raó més immediata i directa per a millorar la teva eficiència energètica. Aquest benefici, no l’aconsegueixes només en estalvi econòmica, també a través de millorar els teus processos, és a dir, la teva productivitat.

Això s’aconsegueix optimitzant l’ús d’uns certs recursos, la qual cosa permet augmentar la producció sense incrementar proporcionalment el consum energètic. Aquesta major productivitat contribueix a una major competitivitat en el mercat, la qual cosa es tradueix en un posicionament superior i un millor aprofitament dels recursos disponibles. Així, una empresa amb una competitivitat més sòlida aconsegueix també millors marges de rendibilitat.

Per a aconseguir una bona gestió de l’eficiència energètica econòmica, les indústries han d’enfocar-se en diverses àrees, incloent-hi la digitalització de processos, la inversió en recerca i desenvolupament, i la innovació en la cadena productiva. Exemple d’això són les tecnologies de control de processos integrats i els comptadors de consum en intervals de temps. Aquestes eines permeten ajustar l’ús d’energia amb agilitat i, en molts casos, aconsegueixen un retorn d’inversió en un període curt.

Accions per a millorar l’eficiència energètica en la indústria
Ja podem passar a veure quines accions reals que ja han aplicat altres empreses per a millorar l’eficiència energètica en la indústria. Aquestes estratègies, quan s’implementen correctament, poden transformar tant l’acompliment operatiu com la sostenibilitat de l’empresa.

1. Consciència i implica a tot el teu personal

La primera part sempre serà que el teu equip estigui igual de compromès que tu amb la causa, encara més per a una iniciativa d’eficiència energètica. Un pas tan bàsic com important és l’administrar els recursos energètics de la manera més eficaç possible. Es pot començar per coses senzilles, com els hàbits quotidians que té cada persona en usar l’energia (deixar la llum encesa sempre, per exemple).

La cultura energètica pot ser part de la teva empresa si crees un entorn on aquesta eficiència sigui valorada i practicada per tots. A més, sempre està bé que els donis formació sobre pràctiques d’eficiència energètica i la seva importància.

2. Analitza totes les dades possibles

Pot ser que no ho sembli, però una vegada et posis a analitzar-los podràs veure un patró de consum, i serà fàcil detectar oportunitats d’estalvi. Pots instal·lar, per exemple, sensors de consum energètic, que t’ajudaran a controlar l’ús de l’energia en temps real. Després, et recomanem que usis dos tipus d’eines per a analitzar totes aquestes dades:

Benchmarking, per a poder comparar el consum energètic d’empreses similars. Així, observes si el teu consum està en la mitjana o no.

Programari d’anàlisi, per a poder processar un gran volum d’informació. Serà més fàcil identificar on malgastes energia.

3. Optimitza processos després d’analitzar

Quan ja has identificat la teva àrea de millora, pots passar a optimitzar processos productius. El primer pas que recomanem sempre aquí és que facis simulacions, per a després no tenir incidents imprevistos. Així, podràs automatitzar els teus processos molt més fàcil.

També pots modificar els torns de producció perquè s’ajustin als moments de menor demanda energètica, o fins i tot estructurar aquesta producció per a minimitzar els temps d’inactivitat i consum durant els períodes de baixa demanda.

4. Renova maquinària

La maquinària més antiga sempre consumirà més que la nova, ja que moltes d’aquestes les fabriquen amb tot això en ment. El procés a seguir aquí seria, el primer, avaluar en quin estat està la teva maquinària, i determinar si és eficient o si necessita un reemplaçament. Després, pots començar ja amb el pla de renovació a llarg termini, substituint l’equip antic per models més eficients i de baix consum.

5. Usa energies renovables

L’energia verda per a empreses està cada vegada més a l’ordre del dia. Tens moltes energies renovables, però la més eficient, quan parlem d’autoproveïment, són els panells fotovoltaics, que et permeten generar electricitat neta a un cost molt menor, tant econòmic, com a mediambiental. A més, parlant de costos, no t’afectaran les pujades de preus, per la qual cosa no dependràs tant del mercat energètic de tota la vida.

6. Canvia sistemes de climatització, ACS, i Aire Comprimit

La climatització sol representar una gran part del consum energètic de les empreses, i es poden fer diverses coses:

Ajustar la temperatura en cada estació perquè sempre oscil·li en el mateix interval.

No encendre i apagar el sistema de calefacció contínuament si no és necessari.

Aprofita l’energia romanent mitjançant la recirculació de l’aire.

Instal·lacions d’alta eficiència.

Respecte als sistemes d’aire comprimit, també hauries d’ajustar-los en termes de pressió, ja que només 1 bar menys et fa estalviar ja més d’un 5%. El mateix va per a l’aigua calenta sanitària, on pots utilitzar sistemes de recirculació d’aigua calenta o fins i tot aïllar millor les canonades.

7. Automatització de processos

Una vegada ja has anat renovant la teva maquinària, has fet les teves anàlisis i simulacions, pots automatitzar els teus processos, estalviant bastant temps i recursos en tasques regulars. Un exemple senzill que ja apliquen moltes empreses és l’ús de sistemes d’intel·ligència artificial parar regular els sistemes de climatització de manera automàtica dins dels intervals que tu marquis.

Avantatges de millorar la teva eficiència energètica en la indústria

No sols t’aporta un estalvi de costos a nivell operatiu, també et dona beneficis a nivell ambiental, social, i competitiu:

Reducció de costos operatius. L’eficiència energètica permet a les empreses reduir el seu consum d’energia, la qual cosa es tradueix directament en menors costos operatius. Aquest estalvi és especialment rellevant per a indústries amb un consum energètic alt, com la siderúrgia o la química, on la mínima reducció de consum representa un estalvi molt gran.

Compliment de regulacions ambientals. Les lleis i normatives ambientals són cada vegada més estrictes quant a emissions i consum energètic en la indústria. Amb això, no sols compleixes amb aquestes regulacions, sinó que també redueixes el risc de sancions i multes associades a l’incompliment. A més, moltes normatives estableixen incentius fiscals i beneficis financers per a aquelles empreses que demostrin pràctiques de sostenibilitat energètica.

Reducció de l’impacte ambiental. Una menor dependència de fonts d’energia no renovables i la reducció del consum total d’energia contribueixen a disminuir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i altres contaminants. No sols redueixes el teu impacte en el canvi climàtic, també millora bastant la qualitat de l’aire i redueix la petjada de carboni de l’empresa.

Millora de la imatge corporativa i reputació. Les empreses que implementen iniciatives d’eficiència energètica solen ser vistes com a organitzacions responsables, innovadores i compromeses amb el medi ambient. Això millora la seva reputació davant clients, socis comercials, i la comunitat en general. A més, moltes empreses que milloren la seva eficiència energètica reben reconeixement i certificacions, com l’ISO 50001, la qual cosa reforça encara més el seu prestigi en el mercat.

Increment en la competitivitat. Les empreses que aconsegueixen reduir els seus costos energètics poden oferir productes o serveis a preus més competitius sense tenir un menor marge de guany. Molt important en mercats on el cost és un factor clau de decisió per als clients. L’eficiència energètica permet que les empreses siguin més resilients enfront de les fluctuacions de preus en el mercat de l’energia.

Retorn d’inversió en tecnologia d’eficiència. Encara que moltes de les tecnologies d’eficiència energètica impliquen una inversió inicial, l’estalvi generat permet obtenir un retorn d’inversió (*ROI) en el curt o mitjà termini. Equips moderns de baix consum, sensors intel·ligents i sistemes d’automatització optimitzen l’ús d’energia i proporcionen beneficis econòmics sostenibles. Amb el temps, aquestes inversions generen un flux continu d’estalvi que enforteix la rendibilitat de l’empresa.

Facilitat d’accés a incentius i finançament verd. Existeixen múltiples programes d’incentius, subvencions i finançament verd que fan costat a les empreses que busquen millorar la seva eficiència energètica. Aquestes ajudes venen de governs, organitzacions internacionals, o entitats financeres que promouen pràctiques sostenibles.

Innovació i adopció de noves tecnologies. La cerca d’eficiència energètica impulsa a les empreses a innovar i adoptar noves tecnologies. No sols millora l’ús d’energia, sinó que també facilita la transformació digital i la modernització de l’empresa. La innovació és un factor clau per a mantenir-se competitiu en un mercat canviant, i l’enfocament en l’eficiència energètica sol obrir portes a altres àrees de millora, com l’automatització, l’anàlisi de dades i la intel·ligència artificial aplicada als processos industrials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *