- Suara Cooperativa i Mercabarna guanyen els Premis Respon.cat 2021 a la trajectòria del compromís en responsabilitat social empresarial.
- Omplim, Indústries Tapla i Aigües de Barcelona organitzacions reconegudes per bones pràctiques de responsabilitat social en matèries ambientals i laborals.
- El Pallars Jussà ha estat reconegut com a territori socialment responsable i Núria Basi, presidenta de Basi Group, ha rebut el reconeixement personal.
Les empreses ja veuen com un avantatge competitiu la seva responsabilitat social; tant la ciutadania com a les cadenes de proveïment s’està convertint en un factor per generar relacions sòlides i de confiança. Els models d’empresa evolucionen incorporant un nou sentit de propòsit.
En aquest context tenen lloc els premis de la responsabilitat social a Catalunya, que aquest cop han tingut lloc a Vilafranca del Penedès, amb la voluntat de fer-los itinerants per arribar al teixit empresarial del territori.
Cinc organitzacions, una persona i un territori han estat reconeguts per les seves bones pràctiques i la seva trajectòria en matèria de Responsabilitat Social Empresarial (RSE). Més d’un centenar de persones han assistit a l’acte de lliurament dels Premis el 10 de març a la sisena edició d’aquests reconeixements de referència a Catalunya organitzats per l’associació empresarial Respon.cat.
Els Premis Respon.cat han permès posar en valor la trajectòria socialment responsable de Suara, una empresa d’atenció a les persones de caràcter cooperatiu pel seu compromís, i de Mercabana, per la consolidació de la gestió de l’RSE dins totes les àrees de l’organització. També s’ha reconegut per les bones pràctiques en àrees concretes la constructora Omplim pel seu programa ambiental de col·laboració amb un projecte trencador que genera impacte ambiental i social creant aliances; Indústries Tapla per l’abordatge intens de la reforma horària, per entendre com una fortalesa la conciliació de la vida familiar i laboral de les persones treballadores; i Aigües de Barcelona per convertir el programa de voluntariat que promouen entre el seu equip en una eina de transformació social.
Més enllà de reconèixer organitzacions concretes, Respon.cat també té el compromís de fer de Catalunya un país socialment responsable, i per això cada any reconeix territoris que estan sumant esforços de les seves organitzacions per fer dels valors de l’RSE un factor de la identitat local. Enguany el reconeixement al Territori Socialment Responsable ha correspost al Pallars Jussà, que ha estat representat pel Consell Comarcal, un territori que malgrat les dificultats ha sabut crear aliances i sinergies per crear valor compartit.
Per quart any s’ha atorgat un reconeixement a la trajectòria personal pel seu compromís amb la Responsabilitat Social a Catalunya, que en aquesta ocasió ha estat per a Núria Basi, presidenta de Basi Group i Lacoste des de fa dues dècades. Basi és activista en la seva lluita per consolidar el paper de la dona al món empresarial i una gran defensora dels valors familiars que s’ha traduït en la implicació amb un gran nombre d’organitzacions i iniciatives socials.
Jaume Fàbrega, president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, ha declarat que “avui és que mai es fa palès que les empreses tenen un paper fonamental per construir un món més sostenible, inclusiu i just. Fàbrega ha reiterat el pes de les decisions empresarials en tots els àmbits de la societat.
Mercè Mullor, presidenta de Respon.cat i consellera delegada de Mullor SA, , ha constatat que les empreses responsables són més resilients i que la voluntat dels Premis Respon.cat de ser referents en Responsabilitat Social a Catalunya. Mullor ha explicat que des de l’associació és vol promoure les empreses amb propòsit i es disposa d’un mecanisme perquè també les pimes se sentit reconegudes en aquest model. A més, la presidenta ha volgut fer referència al context actual, recordant que la diversitat és un factor d’enriquiment i no de conflicte.
Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, ha coincidit amb la presidenta de Respon.cat afirmant que des de la seva secretaria els objectius també son construir un teixit empresarial que generi valor compartit. Castellanos ha afirmat que aquest valor compartit l’entenen des del triple impacte: econòmic, social i ambiental, i això és la Responsabilitat social”.
S’ha comptat amb la presència de Neus Lloveras, presidenta de la Federació Empresarial Gran Penedès, una entitat que manté un compromís amb el seu entorn social i econòmic i fomenta l’activitat econòmica i el desenvolupament del teixit empresarial del Penedès i el Garraf. Lloveras ha posat de rellevància la necessitat de vertebrar el model d’empresa responsable des de tot el territori per consolidar la gestió de l’RSE com a model de país.
Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès ha tancat l’acte trencant una llança per les empreses del territoris, declarant que “amb el context que es es viu des de la crisi dels 2008, la pandèmia i el gran desastre humanitari i econòmic que estem encetant, si les organitzacions no fossin resilinets no haurien sobreviscut”. Xavier Fornós, director del Vinseum, espai on s’ha celebrat l’acte, s’ha mostrat molt satisfet que s’hagi escollit aquest espai ja que es tracta d’una institució compromesa des de fa anys amb la Responsabilitat Social.
En el decurs de l’acte s’ha projectat un vídeo de cada empresa reconeguda, que s’ha fet expressament per a l’ocasió, destacant les bones pràctiques de responsabilitat social. Aquests vídeos es poden trobar a la pàgina de Respon.cat.
Però els premis no acaben aquí ja que es podrà parlar amb representants de cada empresa per conèixer com han gestionat les bones pràctiques i les dificultat que han hagut d’afrontar. Serà en una jornada de transferència de les bones pràctiques, un marc d’aprenentatge entre empreses on cadascuna de les reconegudes podrà compartir amb tot detall les seves actuacions en el marc d’un taller obert.
També s’ha volgut aprofitar l’acte per mostrar el suport empresarial als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que Nacions Unides va aprovar fa set anys, en el marc de l’Agenda 2030. Els 17 objectius pretenen eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom, i per assolir-los, cadascú ha de fer la seva part, tant els governs, com el sector privat, la societat civil i la ciutadania.
Els Premis Respon.cat tenen el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya. A més disposen de la participació del Consell social de Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa més d’un centenar d’empreses compromeses amb el progrés de la seva RSE i que pretén fer de Catalunya un territori socialment responsable. Va néixer el 2014 amb la voluntat de ser l’organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya. Disposa de grups de treball, espais d’aprenentatge i de cocreació per a les empreses membres, i organitza anualment els Premis Respon.cat i el programa d’acompanyament RSE.Pime.
Els Premis Respon.cat s’atorguen a la trajectòria del compromís en RSE per a pimes i grans empreses i, a més, es fan reconeixements a bones pràctiques en cinc àmbits de la responsabilitat social empresarial.
Quadre de premiats
- Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa gran: Suara Cooperativa.
- Premi Respon.cat a la trajectòria del compromís en RSE per a empresa petita i mitjana: Mercabarna.
- Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat: Aigües de Barcelona.
- Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració: Omplim.
- Reconeixement Respon.cat als territoris socialment responsables: Pallars Jussà, representat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà.
- Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques empresarials de reforma horària: Indústries Tapla.
- Reconeixement especial a una persona per la seva trajectòria en Responsabilitat Social a Catalunya: Núria Basi, presidenta de Basi Group.