La Fe Maria, una de les 44 persones del Garraf que haaconseguit un contracte d’inserció a Formació i Treball

Notícies d'empresa
  • A la delegació del Garraf, concretament, la Fundació ha donat feina a 44 persones en situació de vulnerabilitat durant el 2022, un 10% més que el 2021 quan es va donar feina a 40 persones.
  • La Fundació ha creat més de 700 llocs de feina en totes les seves delegacions, que suposen més d’un 20% més que el 2021, on es van crear 564.
  • Des de fa més de sis anys, Formació i Treball és l’empresa d’inserció referent al sud d’Europa en la creació de llocs de feina dirigits a persones en risc d’exclusió social.
  • Llocs de feina en modalitat de “contractes d’inserció” i emmarcats en activitats productives dirigides a la cura del planeta, especialmente a través de la recuperació tèxtil i alimentària, que donen feina exclusivament a col·lectius vulnerables.
FUNDACIÓ FORMACIÓ I TREBALL – BARCELONA

La Fundació Formació i Treball, promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona el 1992, va donar feina a 705 persones durant el 2022 a través d’itineraris d’insercio sociolaborals per a persones en risc d’exclusió social dins les empreses d’inserció del Grup; de les quals 27 persones van iniciar un procés de regularització. Aquesta xifra suposa un 25% més respecte el 2021, passant de 564 a 705. Un augment que no para de crèixer en els últims anys a l’Entitat fent que any rere any sigui l’empresa d’inserció referent al sud d’Europa.
Concretament, a la delegació del Garraf, on la Fundació té una de les seves 7 delegacions, Formació i Treball ha donat feina a 44 persones en situació de vulnerabilitat al territori, un 10% més que el 2021, on va donar feina a 40 persones.
Una d’aquestes 44 persones que va aconseguir iniciar un itinerari d’inserció sociolaboral a la Fundació a la seva seu al Garraf, va ser la Fe Maria, una dona d’origen veneçolà que va arribar a Catalunya ara fa quatre anys acompanyada del seu marit i dels seus dos fills. La Fe Maria va iniciar el seu itinerari a la Fundació ara fa un any i quatre mesos com a dependenta de Botiga Amiga Vilanova. Actualment treballa a la bugaderia de la Fundació ubicada a Vilanova i la Geltrú i també fa les tasques de neteja al còrner de Moda re-, situat a l’Alcampo del mateix municipi.

La Fe Maria era enginyera industrial al seu país natal, però no té els títols homologats a Catalunya. Assegura que abans d’entrar a treballar a Formació i Treball amb un contracte d’inserció, “les feina que tenia eren esporàdiques, molt temporals i gens estables”. A Formació i Treball ha pogut aconseguir una estabilitat tant econòmica com psicològica que li dona “pau i tranquilitat”. La Fe Maria diu que a Formació i Treball se sent “escoltada” i que l’ajuden dia rere dia a “atendre els problemes que puguin anar sorgint” i a les seves inquietuds. “Mai havia tingut conciliació familiar per poder passar temps amb els meus fills o portar-los al metge, aquí la tinc i per a mi això és molt important”, explica. A més, la Fe Maria ha aconseguit a Formació i Treball superar els seus reptes i les seves pors dia rere dia: “m’han ensenyat a poder mirar més enllà, m’han donat una empenta per poder creure en mi mateixa i poder créixer més professionalment i personalment”, assegura. A més, la Fe Maria s’emporta de Formació i Treball un gran aprenentatge personal i professional i és el de poder “fer més coses” de les que es pensava i de seguir aprenent cada dia de les noves oportunitats.

Les xifres ens parlen d’una millora del mercat laboral

De les 705 persones que van ser contractades per l’empresa d’inserció durant el 2022, 284 van finalitzar el contracte d’inserció a les diferents empreses del Grup Formació i Treball, i el 59% d’aquestes van trobar feina a empreses ordinàries, sobretot en els sectors de neteja, restauració, atenció al client i logística.

Pel que fa a la delegació del Garraf de les 44 persones que van ser contractades per l’empresa d’inserció durant el 2022, 29 van finalitzar el contracte d’inserció. D’aquestes persones, un 55% ha trobat feina a empreses ordinàries, sobretot en els sectors de hosteleria, gestió de residus, neteja i logística.

Del restant de persones que no han aconseguit feina en tot el Grup Formació i Treball, destaca que el 18% està en cerca de feina i l’altre 23% no busca feina per diferents causes com poden ser la salut o el retorn al país d’origen. A la delegació del Garraf, de les persones que no troben feina (que representen un 41,38% respecte al total de persones que finalitzen l’itinerari), el 42% està en recerca de feina.

A nivell de Grup, cal remarcar que el nombre de persones que treballen en contractes il·legals ha disminuït en un 61% respecte el 2021, un fet que demostra que cada vegada menys s’opta per aquest tipus d’il·legalitats i permet als usuaris i usuàries de Formació i Treball seguir regularitzant les seves situacions laborals. Respecte a la delegació del Garraf, les dades ens mostren com s’erradica completament la feina sense contracte i la pèrdua de documentació com a motius pels que no buscar feina.

Així mateix, les dades genèriques com a Grup ens demostren que un 45% de les persones que troben feina, ho fan amb contractes indefinits, gràcies a la reforma laboral que el govern espanyol va instaurar a principis del 2022. Els contractes indefinits de les persones que troben feina han augmentat un 350% passant d’un 6% el 2021, a un 27% el 2022. Però tot i així, segueixen existint els contractes temporals que, malauradament, són més elevats en dones; perfil que continua sent la cara de la fragilitat.

A més, Formació i Treball ha augmentat la taxa d’inserció al mercat laboral ordinari en un 16% respecte el 2021, a més de consolidar el seu creixement anual de contractes d’inserció d’un 20% des de l’inici de la pandèmia.

D’altra banda, la Fundació ha dedicat 15.806 hores, un 60% més que el 2021, a formar a les persones, i ha dedicat 3.481 hores d’acompanyament a aquestes persones. En el cas del Garraf, Formació i Treball ha dedicat 807 hores a formar a les persones que estan realitzant un itinerari d’inserció sociolaboral a l’entitat, i ha dedicat 1534 hores a l’acompanyament individual d’aquestes persones.

Les dones, els joves i la mitjana edat, els més castigats pel sistema

Segons el “Primer informe sobre formació i inserció laboral” elaborat per la Fundació amb motiu del seu 25è aniversari, pel que fa al nivell d’inserció diferenciat per gènere, cal destacar que les dones tendeixen a tenir un nivell més baix d’inserció al mercat laboral ordinari. Tot i que l’accés a la feina és similar, les dones, en relació als homes, tendeixen a treballar en un 43% més sense contracte i perceben un sou inferior en un 39% dels casos. A més, treballen menys temps anualment que els homes, i són acomiadades més sovint, un fet que es relaciona directament amb la conciliació familiar que les dones han de gestionar.
D’altra banda, s’observen les mateixes tendències de dificultat d’inserció laboral del mercat ordinari per rang d’edat: les persones joves (<30 anys) i les de mitjana edat (>50 anys) són les que tenen un nivell d’inserció més baix. Les persones joves en l’actualitat treballen menys i quan treballen, ho fan durant menys temps anual que les altres persones, un fet que es relaciona directament amb la temporalitat dels contractes per a la gent jove, que sovint són contractats per cobrir vacances o baixes laborals.

Els contractes d’inserció, una eina pont per fer el salt al mercat laboral

Els contractes d’inserció -mínim 6 mesos i prorrogable fins a 3 anys-, permet a les persones
usuàries especialitzar-se en una professió per accedir a un lloc de feina. A més, els permet
recuperar hàbits socials i laborals per incorporar-se al mercat de treball en una empresa
ordinària. És a dir, una eina pont que, a més de donar estabilitat laboral i econòmica a les
persones, les prepara per posteriorment donar el salt al mercat laboral ordinari. Així, un cop
la persona ingresa al mercat laboral, el seu lloc de feina és ocupat per una altra persona en
risc d’exclusió que inicia el seu itinerari.
En aquest sentit, Formació i Treball se situa un any més com a referent pel que fa a la
creació de llocs d’inserció a Espanya i una de les més rellevants del sud d’Europa. Amb un
model d’economia circular que impulsa l’ocupació, la sostenibilitat econòmica, el respecte
pel medi ambient i afavoreix propostes de proximitat al territori, la Fundació treballa des d’un
compromís basat en la justícia social, posant les persones i les seves necessitats en el
centre de l’activitat, amb l’objectiu d’empoderar-les per entrar al mercat laboral.

En la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

La Fundació està fermament compromesa amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Té com a objectius estratègics eradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes (ODS 1); promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom (ODS 8); i aconseguir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i nenes (ODS 5). Com a objectius prioritaris té enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible (ODS 17); posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible (ODS 2); garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom (ODS 4); reduir la desigualtat en i entre els països (ODS 10); garantir modalitats de consum i producció sostenible (ODS 12); i adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes d’aquest (ODS 13).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *