Tot allò que has de saber sobre la varietat xarel·lo, la més plantada per Albet i Noya

Notícies d'empresa

Albet i Noya disposen de més de 14 hectàrees de la varietat xarel·lo, totes elles amb vinyes velles de més de 50 anys, fet que els permet elaborar uns xarel·los d’una qualitat excel·lent. Actualment al mercat tenen tres vins elaborats 100% amb xarel·lo i anuncien que als seus cellers celler hi tenen algunes joies que aviat sortiran a la llum.

Des de fa uns anys el xarel·lo s’ha convertit en protagonista al Penedès. Durant molts de temps va ser una varietat amagada dins el cupatge del cava o utilitzada per fer vins a granel sense massa gràcia ni dedicació. Però les coses han canviat els últims anys el Penedès i el xarel·lo ha renascut amb un paper important dins l’auca de la Denominació d’Origen.

Tant és així que el xarel·lo té fins a tres festes al seu honor: La cimera del xarel·lo (a l’ermita de Santa Maria de Foix), la Xarel·lada (a Cunit) i la Nit dels Xarel·los (que tindrà lloc aquest dissabte al Claustre de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès, en la seva 12a edició). El xarel·lo és la varietat reina del Penedès, però la podem trobar en altres parts del territori català. A la DO Alella la coneixen com a Pansa Blanca i al sud, a Tarragona o al Priorat, té el nom de Cartoixà. Altres maneres d’anomenar el xarel·lo són moll, mollet, pansal, pansalet o premsal blanc.

A la vinya és una varietat rústica, molt ben adaptada als sòls del Penedès i bastant resistent a la sequera. Al celler, el xarel·lo és una varietat molt versàtil i de bon treballar, tant si la culls al principi de la verema, per fer-ne vins escumosos, com si la deixes madurar per fer-ne vins tranquils. Així mateix, té una gran quantitat de components antioxidants cosa que la fa ideal per a elaborar vins i escumosos de llarga criança. Una de les principals característiques gastronòmiques del xarel·lo és el seu final amarg que el fa ideal per maridar amb amanides, marisc, arrossos, peixos i carns blanques. Els vins joves són frescos, afruitats i amb bona acidesa. Els vins de criança agafen un perfil més mineral, càlid i de textura untuosa,  perfectes per maridar amb formatges cremosos, peixos al forn, pastes o risottos.

17.09.2021

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *