Els Premis Verema situen al Turó d’en Mota 2008 com el Vi Escumós de l’Any 2022

Notícies d'empresa

Sant Sadurní d’Anoia, 27 de febrer de 2023 – Turó d’en Mota 2008 ha estat escollit com el Vi Escumós de l’Any als Premis Verema 2022, uns guardons que s’atorguen mitjançant els vots tant del sector professional com de tots els aficionats al món del vi i la gastronomia que formen part de la comunitat de verema.com. Actualment, aquesta comunitat compta amb més de 47.500 usuaris registrats, i es visitada cada mes per més de 600.000 persones.

Ton Mata Moliner, tercera generació de la família Recaredo, ha estat finalista dins la categoria de ‘Personatge del Món del Vi de l’Any 2022’ i ha rebut tots dos guardons durant l’acte d’entrega dels Premis Verema 2022 que s’ha celebrat a l’Hotel Balneario Las Arenas de Valencia, on han participat tots els premiats i finalistes.

Els tastadors de Verema descriuen el Turó d’en Mota 2008 tot ressaltant que ‘en boca té una bona entrada, que és deliciós, amb una magnífica acidesa, gran estructura, carbònic totalment integrat, cremós, ampli i molt llarg’.

Turó d’en Mota 2008: una anyada memorable

La del 2008 és una anyada on es van produir raïms saludables amb una acidesa extraordinària, ideals per a la llarga criança d’aquest Corpinnat, de mínim 12 anys i mig, que han resultat en una producció de 4.317 ampolles. És una collita que va estar marcada pels contrastos meteorològics amb una tardor i un hivern moderadament secs i càlids, i amb l’arribada d’una primavera amb precipitacions, que van definir el compàs de la vinya. El resultat és un vi amb molta harmonia i delicadesa, que desvetlla l’essència més autèntica del Mediterrani, amb rendiments baixos que se situen en 21,3 hl/ha amb fruits d’altíssima qualitat. Turó d’en Mota 2008 ha fermentat en botes de roure de 300 litres.

Aquesta anyada ha estat reconeguda per diverses institucions de prestigi dins el món del vi, per una banda, Robert Parker Wine Advocate, ha situat al Turó d’en Mota 2008 al cim dels vins escumosos amb una puntuació de 97 punts, la màxima que s’ha atorgat fins al moment a un vi escumós a Espanya. Segons el tastador Luis Gutiérrez, ‘es tracta d’un magnífic vi blanc amb bombolles, completament diferent i amb molta personalitat i caràcter’.

D’altra banda, La Guia de Vins de Catalunya 2023 l’ha catalogat com el millor vi català, millor vi escumós i millor xarel·lo, entre més de 1.100 vins i 206 cellers, amb una puntuació de 9,86, qualificant aquest Corpinnat com ‘extraordinari’ i ‘elegant’, per l’equilibri i harmonia en tot el conjunt del vi, i ‘mineral’ perquè recorda a la terra calcària que dona una dimensió extra en la seva connexió amb el territori.

A més, La Guía de Vinos 2023 de La Vanguardia recomana aquest Corpinnat entre els vins imprescindibles per aquest 2023, assegurant en paraules del tastador Lluís Tolosa que aquest vi ‘representa l’elegància de la senzillesa’, i que ‘Recaredo elabora vins que es mantenen impecables durant més de 20 anys’.

Primer escumós parcel·lari i mono varietal de la història

La vinya del Turó d’en Mota va ser plantada l’any 1940, té una superfície de 0,97 hectàrees i és conduïda en vas, representant un autèntic patrimoni natural en el Penedès. La primera anyada va ser la del 1999, que va veure la llum la primavera del 2008, convertint-se en el primer vi escumós de la zona vitivinícola del Penedès elaborat a partir d’una única vinya, una única varietat, la xarel·lo, i apostant per les criances extremes.

El Turó d’en Mota està situat a l’extrem nord-occidental de Sant Sadurní d’Anoia, al cor del Penedès, a la falda nord d’un turó anomenat Turó d’en Mota, del qual pren el seu nom. Els sòls del Turó d’en Mota tenen la particularitat de presentar acumulacions de carbonats en forma de nòduls, pedres formades a partir de les concentracions de calç en el sòl, que doten de gran personalitat cadascuna de les collites d’aquest Corpinnat.

Segons Ton Mata, el Turó d’en Mota és el somni d’embotellar una parcel·la i elaborar un vi de terrer en el sentit més ampli, és a dir, l’expressió d’un espai de terra molt calcària amb un microclima mediterrani i amb una viticultura més d’observació que d’intervenció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *